Машиновође

Горан Маунага
Машиновође

Штрајк машиновођа ЖРС изашао је из оквира класичног протеста, стварног штрајка који као циљ има поштене намјере оштећених радника да дођу до својих повријеђених права, оног момента кад је постало јасно да у позадини свега стоји нечија скривена намјера угрожавања темеља и постојања Републике Српске.

Наравно да је тај неко успио да злоупотријеби машиновође манипулишући и њима и њиховим стварним интересима које настоји да представи као значајније и од саме Српске.

Наиме, иако су зараде машиновођа поприлично изнад просјечних у РС и у окружењу и износе око 1.000 КМ, они се буне баш као да су најугроженија категорија становништва што је, наравно, далеко од истине.

Тако се дошло у ситуацију да, фактички, једна групица људи уцјењује цијелу Републику Српску стављајући лични изнад националног интереса који је, свакако, приоритет сваком становнику Српске, јер сви знамо да без РС нема ни нас. Тим више чуди необјашњиво инсистирање и неодустајање штрајкача од којих већина, сигурно је, не жели ништа лоше Српској.

Бар у име тога они би хитно требало да прекину блокаду жељезничког саобраћаја у РС, јер је очито да упорним инсистирањем на том штрајку, на првом мјесту, иду наруку спољним и унутрашњим непријатељима РС. A таквих није мало.

У вријеме тешке глобалне економске кризе и рецесије, као и све израженијих политичко-безбједносних конфронтација у региону, али и у ЕУ, треба бити поносан на то што се Српска максимално успјешно одупрла свему томе.

Треба само упоредити статистичке податке из свих области у, рецимо, Федерацији БиХ, са онима у Српској, па ће и лаику бити јасно колико далеко је одмакла РС.

Aко ништа, машиновође би бар због тога требало да имају минимум поштовања, да достојанствено поднесу и ову, свакако несавршену ситуацију у ЖРС, али која је ипак мало боља од оне просјечне и у региону и у свијету.

Дакле, машиновође би требало да хитно прекину блокаду и за евентуални штрајк сачекају неке, за све нас мало срећније околности и боље вријеме, које ће сигурно доћи. Кад се стабилизује ситуација у окружењу и кад Српска не буде више нападана са свих страна као што је то случај данас, онда ће бити лакше захтијевати бољи живот и надградњу.

То ће вријеме сигурно доћи, али само у случају ако се већина нас, становника РС, упита шта ми можемо дати Српској, а не само шта она може дати нама. Доћи ће, дакле, то вријеме, али само у случају ако не будемо радили то што машиновође упорно раде данас.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана