„Маратонска“именовања

Маријана Миљић Бјеловук

Тромости и неодговорности јавних институција у БиХ никада краја. То је још једном „овјерио“ Савјет министара у случају рада Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА).

 

Наиме, ова институција, која би требало да буде примјер у раду и одговорности, из дана у дан потврђује колико ради у супротном смјеру.

Због неодговорних понашања надлежних у Савјету министара Управни одбор ФИПА дуже од пет година ради у нелегалном саставу.

У пола деценије Савјет министара није успио да продужи мандате два члана Управног одбора или пак именује нове. Поред тога, у протеклих пет година нису успјели ни да пошаљу обавјештење писмено или пак усмено да ће нешто урадити о питању именовања нових или реименовању својих чланова Управног одбора у ФИПА.

Због тога на крају крајева и не чуди што се ова агенција није наметнула и као кључни играч о креирању имиџа БиХ као озбиљног партнера за улагање капитала. Очигледно им је као примјер у раду послужио надлежни орган - Савјет министара.

За такво понашање јавних институција, у овом случају Савјета министара, не постоји оправдање.

Не могу да кажу да нису имали времена. Као оправдање не могу да користе ни то да немају довољан број запослених, јер има их на сваком ћошку те институције.

И без њиховог одговора овдје је све кристално јасно. Њих није брига како за ФИПА, тако ни за низ других институција у којима би требало да именују руководство.

У свему томе важно им је само да на руководећа мјеста постављају људе, не по стручности, већ по блискости њима, а који ће надаље радити искључиво у интересу оних који су их довели на ту позицију, а не институције и народа.

Надамо се да је Савјет министара исцрпио своју дрскост, неодговорности и бахатости и да ФИПА неће још пет или десет година чекати на именовање чланова Управног одбора.

Обећавају да ће ово питање ријешити ускоро. Али знамо и да обећањима никада краја и да се она обично користе када нема ништа конкретно да се каже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана