Мањи буџети или наплата дугова

Ведрана Кулага
Мањи буџети или наплата дугова

Да све има свој почетак и крај, биће изгледа коначно примјењиво и на институције БиХ које су превршиле сваку мјеру када се ради о трошковима и резултатима рада.

"Скромним" и "економичним" институцијама БиХ, које су ове епитете заслужиле "савјесним" радом и располагањем новцем, спремају се резови буџета за идућу годину.

Стотине милиона марака на годишњем нивоу одлазиле су у руке преобимне администрације, на путовања "само да се види пута и бијелог свијета" такође, а о новцу који је потрошен за закуп просторија сувишна је свака ријеч.

Институције БиХ, познатије као "рупе без дна" у којима је ушушкано око 22.000 радника, годинама немилице енормно троше новац пореских обвезника, крше законе о јавним набавкама, за сопствене потребе користе службена возила, а рачуне телефонских услуга "красе" бројне нуле послије првих бројева.

Поносни власници ревизорског мишљења са резервом годинама не мрдају с мјеста. Бројне бх. институције и њихови надлежни годинама игноришу препоруке ревизора, мислећи да су, гле чуда, савршено недодирљиви.

Свједоци смо чињенице да су неке од њих годинама понављале грешке, успут правећи и нове, али надајмо се да свему томе полако долази крај.

Пред Комисијом за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ почетком идуће седмице требало би да се нађе свеукупна информација о трошењу буџетског новца те степену испуњавања препорука из ревизорских извјештаја тих истих "скромних" институција.

Aко је судити према ријечима појединих чланова Комисије, растрошници би за свој нерад и "добро" управљање новцем могли да буду награђени са чак 20 одсто мање средстава у буџету.

Бахатом понашању институција БиХ потребно је стати у крај, и надајмо се да ће први корак на том путу направити чланови ове комисије. Неко мора да одговара за милионе потрошене без покрића. Крајње је вријеме да се министри Aлкалај, Цикотић и други окрену иза себе и постану свјесни у каквом су финансијском минусу и колико су милиона узалуд потрошили.

И тек онда када горе набројани, али и они ненамјерно непоменути, буду подвукли црту испод свог рада у овом мандату и када изађу на мегдан, у овом случају парламентарцима, правна држава ће профункционисати.

Нико, ама баш нико, па ни ови поменути и они ненамјерно изостављени, нема право да арчи и расипа новац који смо сви заједно зарадили. Циљ њиховог мандата, да подсјетимо, с обзиром на то да су то сами заборавили, требало је да буде рад на унапређењу области којом руководе, а не расипање и трпање у сопствене џепове.

Никад није касно да правна држава заживи, па макар и у техничком мандату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана