Мање редова, боље лијечење

Данијела Бајић

По угледу на друге европске земље крајем ове године и у Републици Српској би требало да заживе електронске здравствене књижице, упутнице, рецепти и картони, што ће умногоме олакшати рад љекарима, али и грађанима, који више неће морати да шетају од једног до другог љекара са хрпом папира, те по ко зна који пут радити једне те исте налазе.

Дигитализација комплетног здравства ће, између осталог, омогућити знатно бољу анализу података, прецизнију и сигурнију дијагностику, једном ријечју пацијентима ће пружити квалитетније лијечење.

Њена сврха и јесте да буде од подједнаке користи и пацијентима и здравственим радницима.

Оно што је јако важно за становнике Српске јесте да ће, за разлику од, примјера ради, оних у Србији, прва електронска картица бити бесплатна.

Њен рок важења би требало да буде неких пет година од дана израде, а трошкове редовне замјене, као и израде нове у случају да буде оштећена или украдена, пацијенти ће сносити сами, што је и сасвим нормално.

Цијену и начин плаћања одредиће Фонд здравственог осигурања Републике Српске,  који је и задужен за реализацију овог не тако једноставног пројекта.

Да има помака и да интегрисање здравственог информационог система није само “мртво слово на папиру”, како многи воле да кажу, показује податак да су протеклих неколико мјесеци четири здравствене установе опремљене неопходном опремом. 

Прве здравствене установе у РС у којима ће бити уведен Интегрисани здравствени информациони систем су Болница Градишка и домови здравља у Српцу, Козарској Дубици и Градишци.

Овај пројекат, који је иначе један од најзначајнијих за Српску, требало би знатно да унаприједи здравствени систем, учини га квалитетнијим и да донесе значајне финансијске уштеде за цјелокупни систем.

Инегрисаним здравственим системом ресорно министарство ће имати потпуну контролу над бројем радника, њихову структуру, стручну оспособљеност, позицију и слично, што ће за многе руководиоце здравствених установа бити изазов. 

Осим тога, имаће и увид ко колико ради, па ће на основу тога бити одвојени радници од нерадника и у складу са тим их плаћати.

Све у свему пројекат од велике користи за све, само питање је да ли ће то да функционише на начин како је замишљено, с обзиром на стање у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана