Мање индекса

Драгана Орловић

Овогодишња уписна политика, бар када су у питању јавни универзитети у Републици Српској, изгледа да ће имати позитивне помаке у односу на претходне године. Руку на срце, а и било је вријеме…

Урађени су приједлози за упис у идућу академску годину које су размотрили како надлежна, тако и стручна лица и одлучено је да се број слободних мјеста смањи за 20-ак одсто на појединим студијским програмима.

Ти студијски програми су, како се могло и претпоставити, право, економија, Учитељски студиј, али и Факултет за физичко васпитање и спорт.

Мање мјеста планирано је и на шумарству у Власеници, јер је утврђено да излазних профила и са овог студијског програма има довољно.

Изгледа да је напокон подвучена црта и направљен реалан пресјек стања када је ријеч о броју студената који се уписују, дипломираних младих људи и њихових колега који већ годинама безуспјешно обилазе бирое.

Ипак, према мишљењу академске заједнице, ово је тек први корак ка рјешењу проблема. И то проблема који изискује године и године детаљних анализа, расправа и разних предузетих мјера.

Али, оно што је сада неопходно учинити, јесте на вријеме реаговати и када су у питању приватне високошколске установе.

Шта вриједи ако се број индекса за будуће економисте смањи на јавним факултетима, ако ће на приватним високошколским установама да их уписују на хиљаде и хиљаде. Ситуација ће бити још гора.

На надлежнима је да и ту могућност сагледају и правовремено реагују.

Наравно да овдје не треба ни да се занемари слобода избора коју млади имају, а коју многи, нажалост, никако паметно да искористе, па занемарују статистике и уписују факултете који их директно школују за биро.

На њима је, као и на генерацијама прије, а и послије њих, да добро размисле и донесу паметну одлуку, шта желе да буду - запослени или не…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана