Мањак инспектора

Данијела Бајић

Области попут социјалне заштите, рударства и жељезничког саобраћаја готово нема ко да контролише, јер у Српској постоје један или два инспектора који провјеравају примјену прописа у овим зонама на њеној комплетној територији, док је посла све више.

Ако се узме у обзир да се закони крше и у онима које су константно под надзором више људи, онда је у области социјалне заштите, рударства и жељезничког саобраћаја тотални хаос. Да је ситуација алармантна, потврђује и чињеница припајања појединих области инспекцијског надзора, које покрива један инспектор, све како би колико-толико надомјестили мањак кадра.

Посебно тешка ситуација је код надзора радних односа и заштите на раду, с обзиром на то да је број инспектора у односу на број привредних субјеката недовољан, па се и у тим областима, између осталог, Инспекторат опредијелио за обједињавање надлежности инспектора.

Проблем је и предугачак списак њихових надлежности, па, рецимо, осим контроле, значајан дио времена инспектори утроше на разговоре са странкама, учествовање на судовима по основу покренутих прекршајних поступака, припрема, писање извјештаја и информација.

Иако је свјестан ситуације, Инспекторат је због ограниченог буџета немоћан било шта да уради, осим да инспекторе ангажује и у поподневним сатима, као и викендом.

Рад инспектора омета и то што су, по правилу, лоше опремљени, као и одлив службеника специфичних звања.

Осим ограниченог буџета, из којег је свака марка унапријед испланирана, проблем представља и проналазак одређених кадрова који испуњавају законске услове и који су спремни да раде за примања која су прописана законом.

Међутим, ту нема ништа необично, јер инжењери одређених струка могу остварити много већа примања у производном сектору, како у Српској, тако и у иностранству.

Такође, важна је и едукација постојећег кадра, јер се привредници неријетко суочавају са проблемом да два инспектора дају различита мишљења. То је недопустиво и само им ствара проблеме, због чега су под хитно потребне промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана