Манивал

Жељка Домазет

Да би БиХ могла врло лако да се нађе на црној листи због неадекватне борбе против прања новца и финансирања тероризма, односно неусвајања адекватних законских и подзаконских аката, показало је и овоседмично ревидирано саопштење Комитета за спречавање прања новца Савјета Европе (Манивала).

У овом ревидираном саопштењу јасно стоји оцјена да БиХ није у довољној мјери испунила утврђене обавезе у борби против финансирања тероризма.

Ово није први пут да Манивал упозорава да БиХ обавезе, када је ријеч о прању новца и финансирању терористичких активности, мора испунити, ако не жели да уз многобројне скандалозне и нимало ружичасте листе доспије и на црну, чиме би себе и поред ионако лоше економске ситуације, довела у позицију да све финансијске трансакције из земље и у ову земљу прођу сито и решето.

Да су се са Манивалом на различите начине играли доказује и чињеница да су одређене странке, а нарочито оне са бошњачким предзнаком, ову међународну институцију и њене захтјеве користиле како би још коју надлежност пренијели на ниво заједничких институција, па су одређена законска рјешења доношена пет до дванаест.

О немару и неозбиљности институција БиХ када је ријеч о Манивалу говори и податак да су одређена подзаконска акта купила прашину по ладицама и нису на вријеме доношена, што је додатно слало лошу слику о овој земљи и аљкавости сваке врсте када је о њеним обавезама ријеч.

Ако БиХ заиста жели да се на адекватан начин одупре прању новца и финансирању терористичких активности, никакав пренос надлежности ни у ком случају није јој потребан, али у сваком случају јесте адекватан одговор на све финансијске токове који иду погрешним смјером и потпомажу слање грађана ове земље у борбу у Сирију или Ирак.

Да тај адекватан одговор још у овој земљи није пронађен, најбоље свједочи податак да је јавност готово свакодневно суочена са многобројним хапшењима екстремиста и терориста, који су зарад својих радикалних идеја спремни и нетрепнувши умријети.

Да ли ће ова земља наћи адекватан одговор на све задаће које од ње тражи Манивал или ће се нађи на црној листи, показаће дани који слиједе. Ако адекватног одговора не буде, из БиХ ће засигурно у свијет опет бити послата мрачна слика, која ће бити само једна међу многобројнима које су већ послате.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана