Мандат хаоса

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља која никако да доспије на зелену грану. Стално се смјењују кризе, тешке ријечи и оптужбе које земљу и оне највеће оптимисте гурају све више према амбису.

Овај мандат изабраних представника народа полако се ближи крају, а остаће упамћен као период у којем готово ништа није функционисало како треба - од Парламента па надаље.

Многи стари проблеми добили су нову димензију, а на сцени су се појавили нови који су посљедица изузетно лоших односа између оних којима су бирачи прије четири године повјерили у руке своју, и будућност цијеле земље.

Огледало цијеле ситуације је Парламент БиХ у којем изузетно важна питања нису добила епилог и у којем је криза власти до краја пустила коријење. Као резултат таквих односа добили смо кризу у бројним облицима.

Један у низу негативних примјера који је “рођен” у мандату хаоса је (не)рад Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, која се бави важним и осјетљивим пословима. Комисија није засједала мјесецима, а поставља се питање и да ли би могла ишта да уради сада јер су грешке у корацима направљене још раније. Као и у многим другим случајевима.

Иако се званичници БиХ често знају похвалити да ова земља напредује на путу ка ЕУ, да редовно испуњава своје обавезе и да хвата корак са земљама региона у многим стварима, то се на терену једноставно не види и не осјети.

Грађани махом виде свађе и блокаде, непостојање дијалога и јурење личног, а не општег интереса. У тој немилој игри већ се вртимо мјесецима и зато имамо комисије које не раде, али и институције које никоме не полажу рачуне.

Такав однос снага у БиХ је изузетно опасан и мора што прије да буде промијењен ако се жели да ова и оваква земља крене у боље сутра.

Нови општи избори су пред вратима БиХ и јасно је да ће због тога неке важне ствари пасти у други план, али сви морају да се пробуде и схвате да ситуација измиче контроли.

Списак горућих проблема из дана у дан је све дужи, почевши од општих политичких питања, стандарда становништва, па до стања у привреди. Ослабио је вјетар у леђа који смо имали на путу ка ЕУ, бројни пројекти су још на чекању, а све због узавреле атмосфере на домаћем терену.

Они у чијим рукама је сада БиХ, и они који претендују да ту обавезу добију након октобарских избора, морају сваки дан бити вођени тиме да су дијалог и општи интерес кључни, јер ако њих не буде, поново нам пријети још један мандат хаоса који је посљедња ствар која треба овој и оваквој БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана