Мамине и татине дебељуце

Данијела Бајић

Брза и масна храна, слаткиши, газирана пића, нередовни оброци, али и неограничено гледање телевизије и играње компјутерских игрица главни су узроци гојазности, која је све већи проблем међу дјецом широм свијета. Тај проблем све је чешћи и међу основцим у Српској, а да ситуација постаје забрињавајућа показује податак да је само бањалучким основним школама од 2.039 тестираних ђака 9,26 одсто имало прекомјерну тјелесну тежину, а 5,37 одсто је гојазно.

 

Највећа одговорност је на родитељима, јер они су ти који дјеци дају потпуну слободу да једу оно што они желе, а то је најчешће нездрава храна у комбинацији са цјелодавним сједењем испред малих екрана, таблета и телефона.

Ако су дјеца препуштена само оном што желе, тешко ћемо их научити оно што је стварно добро за њих.

С друге стране, ако ћемо бити престроги, без праведности, можемо очекивати да ће дијете патити због стреса који је неминован у таквом окружењу, те ће тражити утјеху на примјер у нездравој храни.

Здраве навике у исхрани се формирају од бебиних првих оброка. Дјецу треба учити и охрабривати од малена да једу здраву и разноврсну храну, а не одмах дијетету чим напуни годину, па и раније, у јеловник уврштавати “монте”, “чоколино”, “смоки”, којекакве кексиће...

Међутим, дјеци не треба пошто-пото бранити да пробају укуснију и мање здраву храну, јер ограничавање код малишана повећава њихову жељу за том храном.

То ограничавање може утицати на дјецу, која се са свих страна бомбардују рекламама шарених грицкалица и слаткиша, да нездраву храну једу и кад нису гладни. 

Осим тога, у којој год средини да се нађу нуди им се нездрава храна и тако до поласка у школу већ имају проблем са вишком килограма.

Од парка, вртића, преко школе и рођендана прогањају их прерађена храна тесто из пекара, нездраве масти и непотребни шећери.

Многи родитељи у страху да им дјецу не остану гладна јер немају времена да једу или им се не свиђа кувано поврће и месо, своје малишане награђују са чоколадицом и грицкалицама ако поједе све што им припреми за ручак.

Што сигурно није добар начин за стицање здраве навике у исхрани.

Зато да би дјеца живјела у здравом окружењу и стекла здраве навике, треба им омогућити најбољи баланс здраве хране, здраве активности и здравих емоција. Само тако се могу постићи добри резулати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана