Мамци и рибе

Вељко Зељковић

Америчка политика након неколико година апстиненције се враћа на просторе Балкана. Полако, али сигурно. И не тако агресивно као ранијих година. Утисак је како овога пута Вашингтон на много софистициранији начин покушава да оствари неке од својих геополитичких циљева на овом простору.

Цијела њихова европска стратегија фокусирана је на смањење утицаја који Москва и Пекинг политички и економски имају у Европи, али и искључење Берлина из готово свих геополитичких игара и процеса.

Прво су покушали да осујете градњу руског гасовода, под изговором да ће Европа на тај начин постати зависна од Русије. Умјесто тога понудили су свој “течни” гас и нафту из шкриљаца.

А онда су одлучили и да своје трупе премјесте из Њемачке у Пољску, те да се поставе као главни ментори у рјешавању “замрзнутог конфликта” који су сами направили на Косову. У ту сврху уприличен је састанак у Бијелој кући, а присуство и ауторитет предсједника Доналда Трампа требало је да осигурају да ће приједлози Вашингтона бити прихваћени и парафирани од стране Београда и Приштине.

Испоставило се да потписано нема никакве везе са будућим статусом Косова, већ бољим позиционирањем Израела на Балкану, али и пројектима везаним за енергетику и 5Г мрежу.

Ни БиХ није заобиђена. Амерички државни секретар Мајк Помпео огласио се из Дубровника, поручујући да ће САД искористити све своје “везе” како би погурале и убрзале пут БиХ ка ЕУ и НАТО-у. Из Српске су поручили: “ЕУ може, НАТО не”.

Ако је Помпео био искрен, зашто су онда амерички званичници подржали стварање некаквог “мини Шенгена”? Ако ће Помпео “погурати” улазак БиХ у ЕУ, и то не само ње већ и Србије, чему онда поменути “мини Шенген”? Иза овог паравана у ствари крију се покушаји Вашингтона да бриселским мамцем улове и двије преостале рибе - Србију и БиХ, те их поспреми у НАТО акваријум. Ако је Вашингтону толико стало до Балкана, зашто не натјера власти у Приштини да оснују заједницу српских општина на Косову или нешто не ураде на укидању међународног протектората у БиХ? Уосталом, држава са таквим “уређењем” ни не може ући у ЕУ, а и улазак у НАТО би требало да буде ствар избора, а не условљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана