Малољетнице у затворима

Драгана Келеч
Малољетнице у затворима

Иако је малољетничка деликвенција у порасту, не само код нас, већ у цијелом свијету, изгледа да се све мање зна како ће се и на који начин поступати са малољетним преступницима.

Да је тако, показује и чињеница да у цијелој БиХ не постоји ниједан васпитно-поправни дом за малољетнице, због чега оне завршавају у Казнено-поправном заводу "Кула" у Источном Сарајеву или у КПЗ-у у Тузли, са осталим осуђеницама.

A колико је то добар и паметан потез, треба да се запитају многи. Зашто се понашати према некој дјевојчици као да је окорјели осуђеник?!

Далеко од тога да они који су прекршили закон не треба за то и да одговарају, али треба да се направе неке разлике. И психолози су категорично против тога да се малољетнице налазе у истом окружењу са осталим затвореницама. То им, кажу, неће донијети напредак, нити позитиван исход васпитно-поправног програма. Напротив. Боравак малољетница са одраслим осуђеницама може да изазове само контраефекат и допринесе томе да на крају и саме постану криминалци, мислећи да је друштво дигло руке од њих. О траумама које ће те дјевојчице да доживе не треба ни говорити.

Сама пракса показала је да све репресивне мјере које се брзо предузимају изазивају појачану агресивност младих, тако да малољетнички затвори и са најбољим условима не обећавају много. Шта онда рећи за боравак дјевојчица у установама у БиХ у којима се тренутно извршавају васпитне мјере за малољетнице.

Те исте установе не задовољавају ни стандарде прописане важећим законима у БиХ, а камоли прописане међународне стандарде. Колико ће онда оне да науче корисних ствари, док буду гледале друге осуђенице, и како ће схватити да још има наде за њих?

Да ли ће добити адекватан третман, с обзиром на њихов узраст, или ће бити равноправне са осталим осуђеницама? Можда хоће, а можда и не.

Не смију се те дјевојчице налазити у истом окружењу са осуђеницама, иако су погријешиле у својим поступцима и дјелима. Њима треба помоћ. Помоћ стручних лица и кадра који ће их научити правим вриједностима у животу и начину како да преброде неприлике и поправе своје понашање.

Да, њима треба васпитно-поправни дом, а не затвор. Јер оне су још дјевојчице, а за многе од њих сигурно није касно да пронађу прави пут... Само им треба помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана