Малкићева имовина

Сандра Милетић
Малкићева имовина

Aбдурахман Малкић, током дугогодишњег мандата на мјесту начелника Сребренице, своју функцију искористио је, не да помогне опоравку ове и више него сиромашне општине, него да повећа своју имовину.

То је одавно свима јасно, а сада је то у свом истраживању потврдио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Истраживање је показало да је Малкић, док је био начелник Сребренице, постао власник бројних некретнина, а документа и изјаве његових колега до којих је дошао ЦИН указују на то да се Малкић никада није либио да користи функције да би себи прибавио неку корист.

У марту 2005. године, почетком другог мандата на мјесту начелника и послије осам година активног политичког дјеловања, Малкић је као једини извор примања у 2004. години уписао годишњу начелничку плату од 16.221 КМ. Изјавио је да заједно са мајком и братом посједује кућу са окућницом вриједну 100.000 КМ. Такође је навео да има аутомобил "нисан" вриједан 6.000 КМ и дионице ПИФ-а "Босфин" у вриједности 19.000 КМ.

У новом имовинском картону, који је поднио по истеку другог мандата у новембру 2008. године, та је имовина знатно увећана. Малкић наводи да је током 2007. године зарадио 28.021 КМ, да има аутомобил "рено меган" од 25.000 КМ, као и дионице "Шипад комерца" у вриједности 20.000 марака. Иако га не спомиње у свом имовинском картону, Малкић је у току мандата купио пословни простор у центру Сребренице, а током свог другог мандата 2006. године Малкић је усмјерио новац из стране донације за обнову кућа у (којег ли чуда) својим Познановићима.

Малкић је још у Вогошћи, заједно са братом, саградио кућу на два спрата.

Треба ли напомињати да већина становника Сребренице, која спада не само у најсиромашније и најнеразвијеније општине у БиХ, него и у бившој Југославији, не само да немају куће, станове и пословне просторе, него ни посао, па ни могућности за нормалан живот. Јасније речено, у Сребреници живи углавном сиротиња. Многи Срби одлазе из те општине јер тамо немају никакве услове за живот.

Истовремено, Сребреница је општина у коју је послије рата стигло највише донација, а свака године власти РС и БиХ издвајају за њу милионе и милионе марака. Тај новац очигледно посљедњих година није утрошен тамо гдје је требало.

Малкић је више пута изјављивао да је урадио много тога за Сребреницу. Судећи према свему наведеном, учинио је много једино за себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана