Малигни Балкан

Вељко Зељковић

Како поједини међународни актери са запада доживљавају БиХ могло се још једном видјети протеклих неколико дана. Изјава њемачког дипломате Кристијана Шмита да ће радити на томе да се у будућности ствари у БиХ одвијају без српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, вјероватно најбоље илуструје тај однос.

 

Ма шта ко мислио о лидеру највеће партије у Српској, свиђао му се или не, Шмитова констатација показује да се западне демократе, а посебно оне који долазе из Америке, Британије и Њемачке, никада неће одрећи протектората и рекло би се генетски усађеног колонизаторског односа према овим нашим просторима.

И то траје деценијама, али и вијековима. Због тога је и измишљена географска одредница Балкан, а која у главама тих демократа једну врсту геополитичког коша, односно интерната за кужне, који су по природи ствари неспособни да сами управљају својим животима и судбинама.

И све док је тако, народи са ових простора биће попут шаховских фигура у рукама великих сила које вијековима покушавају да на на овим просторима остваре контролу своје геополитичке и геостратешке интересе, а који су, по правилу, на штету оних на чијим просторима се те игре играју.

Видјело се то и из изјава америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона, који је Русију оптужио за малигни утицај на Балкану. Нелсон је заборавио да није Москва та која намеће било каква политичка рјешења у БиХ, за разлику од Вашингтона, из којег се све чешће може чути да Дејтон није Свето писмо. У ствари, једино што је малигно јесте оно што се опасно кува у главама оних који о томе и причају.

По тој матрици се и руководство Српске сатанизује и доводи у позицију кривца, иако она није та која уставно-правно руши БиХ. Напротив. Залагати се за враћање одузетих и пренесених надлежности није нити у једном свом дијелу противуставно, али сигурно јесте када се на мала врата, а мимо воље друга два народа, покушава направити некаква грађанска држава те институционално обесправити конститутивни народи.

Уосталом то је признао и “хрватски” члан Предсједништва Жељко Комшић, који је износећи салву увреда на рачун Српске рекао да је коначно дошло вријеме да буде укинута конститутивност народа која је добијена ратом.

И ко онда руши БиХ? Они који се залажу за поштовање Дејтона или који позивају на његово укидање? Да ли је то српска или бошњачка страна? Да ли је то Русија или Америка? Да ли су то високи представници који су наметнули низ неуставних закона? Они који се сада радују санкцијама и призивају нове треба да знају да таква политика никоме не може донијети добра па ни њима самима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана