“Мали Шенген” велика шанса

Милијана Латиновић

Иницијатива “мали Шенген”, која од краја прошле седмице носи назив “отворени Балкан”, велика је шанса за домаћу привреду.

За сада споразум су склопиле Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, али с обзиром на неке раније договоре, дио јединственог тржишта од око 18 милиона људи, требало би да буду и БиХ, Црна Гора и самопроглашено Косово. План је да сви они заједно створе јединствено тржиште и избришу све баријере те олакшају проток и робе и људи.

За привреднике који муку муче са папирологијом, царинама, чекањима на граници и пласманом робе ово би значило велики корак напријед.

Слободно тржиште и нула минута чекања на граничним прелазима сигурно су јединствена прилика коју БиХ не смије пропустити, ни због политичких ни било каквих других несугласица.

А почесто је привреда на овим просторима била колатерална штета политике. Посљедњи примјер била је блокада извоза производа из Србије и БиХ на тржиште самопроглашеног Косова.

Проблеме су тада изазвале приштинске власти, које су наметнуле таксе од 100 одсто за сву робу која долази из ове двије земље, чиме је извоз онемогућен. Све то рађено је да би притиснули Србију да призна самопроглашено Косово. Због таквих потеза на губитку су били сви.

Таксе су укинуте у априлу прошле године и то је само потврдило да политика непромишљеним потезима потапа привреду и уништава тржишта.

Иако је на тему “малог Шенгена” било разноразних спекулација, од стварања велике Србије, до велике Албаније и оспоравања чак и у БиХ, која су углавном долазила из Федерације, иницијатива је добила зелено свјетло.

И они који вуку конце у политици ваљда су схватили да иницијатива има за циљ отворене границе у региону, како за грађане тако и за транспорт робе и стварања јединственог економског тржишта.

То је прилика и за рјешавање свих отворених питања, политичких и економских, међу земљама у региону и шанса да све недостатке и несугласице претворе у предности, које ће доносити и економски и привредни просперитет.

Надлежни у БиХ требало би да се што прије позабаве овим питањем да би предузели кораке ка приступању “Отвореном Балкану”.

Не смијемо дозволити да нам прилика измакне тик испред носа, да останемо посљедњи па да годинама најављујемо статус кандидата, као што је то случај са приступањем Европској унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана