Мали, а велики кораци

Вељко Зељковић
Мали, а велики кораци

Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство, рекао је 1969. године амерички космонаут Нил Армстронг након што се свемирска летјелица “Аполо” спустила на површину Мјесеца.

Иако није ни космонаут, нити научник, недавне ријечи новог потпредсједника Српске Ћамила Дураковића могле би бити, наравно уколико су 100 одсто из срца, велике за будућност БиХ. Дураковић је рекао како убудуће неће Републику Српску звати мањим ентитетом, већ пуним именом. Остаје само жал зашто је овом бошњачком политичару требало толико дуго да схвати да само овакви и слични “мали кораци” могу извући БиХ из црне рупе у којој се тренутно налази. Други корак могао би бити када би се бошњачки политичари обавезали да ће им Дејтонски мировни споразум бити светиња, а не никако разне “декларације”. Трећи, ништа мање значајан, корак био би и омогућавање хрватском народу да без изборног инжењеринга сами бирају своје представнике власти како на државном, тако и федералном нивоу.

Четврти и пети - направити опроштајно дружење са страним судијама у БиХ и представницима ОХР-а и пожељети им свако добро због њиховог досадашњег рада, који је живот грађана у БиХ само искомпликовао, а не олакшао. Шести - да коначно престанемо са лицитирањем жртвама чије су “вредније”, баш као и у случају суза несрећних мајки.

На овај начин успоставила би се каква-таква политичка стабилност, која је један од основних услова и за економску. Стога би седми мали корак требало да буде да политика не буде најуноснији бизнис, да реални, а не јавни сектор диктира плате, али да се донесе акциони план за сузбијање корупције, који неће бити тек мртво слово на папиру. Не смије бити недодирљивих. Осми, логично, “чишћење” и “провјетравање” правосудних институција од политички пожељних лица, али полицијских и безбједносних агенција.

Девети - показати бар мало сажаљења и самилости те укинути акцизе и порезе на гориво на бар пола године и десети - омогућити, без уплитања политике, да се коначно реализују неки од стратешких и тако насушних енергетских пројеката, који се налазе у ладицама Уставног суда БиХ. И на крају извршити провјетравање глава, како би се ријешили контаминираног материјала, таложеног посљедњих неколико деценија на нашим сивим ћелијама, који се ухватио попут каменца. Много је још малих корака потребно урадити, а сви они заједно омогућили би нам да пређемо до сада неосвијетљени пут ка будућности. Зато нека ријечи Дураковића буду иницијалне, попут фитиља. Када будемо у ситуацији да нас не интересује ко је возач или савјетник министра и почнемо да причамо када и како ћемо на море, знаћемо да смо направили довољно ових ситних корака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана