Мала матура велики тест

Милијана Латиновић

Увођење мале матуре у основне школе у Републици Српској на испит ће ставити не само знање основаца, већ и цјелокупан рад наставника.

Тестове из српског језика и математике на крају ове школске године полагаће ученици деветог разреда из 21 основне школе, у којима се експериментално уводи мала матура.

Када то постане пракса и у осталим школама, показаће се сигурно ко су прави одликаши, а чије ђачке књижице красе поклоњене петице.

Они који су добро загријали столицу и ноћи пробдјели над књигом, немају разлога за бригу, њихово знање награђено петицама, сигурно ће се потврдити и на малој матури.

Ови други, који су гањајући просјек нанизали прегршт високих оцјена, мораће да засучу рукаве и обнове градиво, ако планирају исти успјех постићи и на малој матури.

Високе оцјене тренутно су једини параметар за упис у средњу школу, па је то један од разлога зашто многи основци знање стављају у други план.

Битку за високу оцјену бију уз помоћ родитеља, који нису ни свјесни да свом дјетету чине медвјеђу услугу молећи за петицу која није заслужена. Наставници често поклекну под притиском родитеља чији је циљ да дијете из основне школе понесе све петице и окити се "Вуковом дипломом".

То што можда још није савладало основе правописа и граматике или таблицу множења, то им је мање важно.

Колико је сиромашно њихово знање, показује и податак да се многи већ у првом разреду средње школе нађу на часовима допунске наставе из математике, јер основно градиво нису савладали.

Гледање кроз прсте није страно наставницима широм Српске, па ће увођење мале матуре сигурно утицати и на објективност у оцјењивању. 

Када ово тестирање заживи, упис у средњу школу у великој мјери зависиће од резултата постигнутих на малој матури.

Први корак у борби са незнањем и поклоњеним оцјенама је направљен, на нама је само да истрајемо у тој борби и једном заувијек знање вратимо на трон који му припада.

Тек тада, из ђачких клупа излазиће генерације успјешних младих људи који ће повести Српску у бољу будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана