Македонија земља поносна

Вељко Зељковић

Тамо гдје вјечно сунце сја, тамо је Македонија. Поносна и горда као горска птица, бесмртна ко срце што вјековима бије, туђинска никад она била није.

Нажалост, овако је само у стиховима. Македонија данас? Вјероватно једна од најнестабилнијих земаља у региону. Право буре барута које сваког тренутка може експлодирати. А фитиља много! Један од њих у својим рукама држе албански екстремисти, који прижељкују подјелу Македоније и припајање једног њеног дијела такозваној великој Албанији.

Поред тога, показало се да је ова омалена државица веома значајна и у геополитичким плановима великих свјетских сила, а посебно САД и Сјеверноатлантске алијансе.

Према неслужбеним подацима, ЦИА је стајала иза организовања протеста Албанаца против власти у Скопљу и покушаја рушења тадашњег режима. А све због тога што у том тренутку македонска власт није била спремна за улазак у моћни НАТО.

Званични Пентагон је увијек овај дио Балкана држао у стању “замрзнутог конфликта” и по потреби га “одлеђивао” и стварао кризе, користећи за то албанске екстремисте.

И тако је годинама уназад. Кад год би се Македонија мало подигла са кољена, добила би жесток ударац и била враћена у стање које је увијек пријетило да пређе у “нешто више”.

Муку муче Македонци и са Бугарима, али и Грцима.

Након што су добили позивнице за улазак у Европску унију и НАТО, Грчка се успротивила и стала на пут овом науму тражећи да Македонија промијени своје име. На крају је о овом питању одржан и референдум, за који се не може рећи да ли је успио или не. Податак да је на исти изашло тек нешто више од тридесетак одсто грађана, и то углавном албанског живља, показао је да је Македонцима доста свих могућих обећања која добијају из Брисела. Био је то прави шамар за политику коју су до сада ЕУ и НАТО водили према овој државици. Прорадио је понос. Али и гордост.

Иако је референдум “пропао”, македонски премијер Зоран Заев констатовао је како је он, у ствари, успио и прогласио побједу. “Пирову побједу”!

Да ли ће Заев под притиском Запада уђи у авантуру озваничења резултата и како ће у тој ситуацији реаговати око 70 одсто грађана који су бојкотовали овај референдум? Да ли је још један фитиљ пред паљењем? Вјероватно! Подршку да уђе у још једну опасну авантуру Заев је већ добио од представника НАТО-а, односно генералног секретара овог војног савеза Јенса Столтенберга. Он је истакао како би се процес уласка Македоније у НАТО могао отворити већ у јануару наредне године. Услов - да власти у Скопљу одржани референдум “проведу” кроз скупштинску процедуру. 

Да ли ће се Заев сјетити стихова са почетка овог текста прије него што повуче неки непромишљени потез који би Македонију могао увући у кризу незамисливих размјера?

Било би часније поднијети оставку и расписати нове изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана