Мак на конац

Вељко Зељковић

Тјерати мак на конац је израз који се употребљава ради изражавања упорности у нечему, упорности која често прелази у претјеривање и ситничавост.

Управо овако су се до сада понашали надлежни из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, која упорно и категорички одбија могућност да новог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на послу у Сарајеву чувају припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

С друге стране Додик је категоричан. Не жели да га обезбјеђују људи у које нема повјерења. Како је истакао, неће да буде “глинени голуб” и покретна мета за све оне којима се не свиђа његова политика.

Иако је постојао приједлог да досадашње Додиково обезбјеђење постане дио ове дирекције, да би се превазишао наводни законски јаз, директор ове агенције је и ту могућност категорички одбацио.

Из његове изјаве се могло видјети да се више не ради само о тјерању мака на конац, већ и инату. Наредби и директиви која је дошла одозго. Неслужбеној, од стране Бакира Изетбеговића, коме је Додик један од “омиљених” политичких ликова. Баш као и остатку раје са Башчаршије. Сви они воле Додика. И отворених руку су га дочекали. Чак су га и домаћински угостили, како то и доликује. Додуше, заборавили су да уз со изнесу и хљеб, тако да је све што су до сада сервирали било горко. Преслано и “неукусно”.

Додиковом доласку у Сарајево обрадовао се и Ибро из Њемачке, баш као и Жељко Комшић, који је за ту прилику из ормара извукао и обукао маскирну униформу.

Чак су од Додика затражили да он испред свог кабинета у Предсједништву БиХ постави заставу Републике Српске. Јер, ред је. Српска је дио БиХ. Равноправни. Тако би требало да буде. Нажалост, није. И због свега тога требало би омогућити да предсједника Додика у Сарајеву чувају припадници МУП-а Српске, а не сумњива лица из институција на нивоу БиХ.

Није тајна да су у њима инсталирани кадрови АИД-а, некадашње муслиманске тајне службе. Није тајна да је СИПА хтјела Додика и хапсити. Њима његова безбједност сигурно не би била на првом мјесту.

Може неко да воли или не лик и дјело Милорада Додика, али сама чињеница да би могло доћи до угрожавања његове безбједности потпалило би већ ионако узаврелу атмосферу у БиХ. Коме то одговара? Вјероватно онима који су са својим главама још у деведесетим. Да ситуација није нимало наивна може се видјети и из посљедње пријетње упућене на Додиков кабинет у Сарајеву, у којој је поручено да - “рат није готов”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана