Мајка је мајка

Ведрана Кулага Симић

Кажу да ниједан поклон мајци никада неће бити довољно добар као њен поклон теби, јер ти је живот дала, а од тада постала и његов заштитник док год јој куца срце њено.

Мајка је мајка. Има је свуда, а увијек је ту. И стиже све, дајући у свакој секунди цијелу себе да дјеци ништа не недостаје, да им је увијек осмијех на лицу, а и када су тешки дани, уз њу је све лакше. Мајка има хиљаду послова, чак када је и "само" домаћица, а када се на то придодају сви други, заслужује да је сви величају и да нико никада ни не помисли да јој упути ниједну ружну ријеч.

Републици Српској треба више мајки. Овом народу, генерално, треба више мајки, којима цијело друштво мора помоћи да се не плаше садашњости, али ни будућности, ни онога што може да им донесе.

Демографска слика Републике Српске није добра. Преријетко роде свраћају у ове крајеве и то није само од овог прољећа. Траје нам то већ годинама, као и одласци младих људи далеко изван граница Српске у потрази за бољим и сигурнијим животом, плаћенијим пословима и мирнијом старошћу. Сваким даном то скоро гледамо, као што и слушамо да сада није вријеме за рађање, јер тешко спајамо и сами крај с крајем. Све то је, нажалост, тачно. То је наша реалност, јер добар дио младих одгађа стварање потомства због материјалног стања, неки јер прво би да изграде каријере, а има доста и оних који то силно желе, али их од те жеље превише различитих препрека дијели.

У Републици Српској је посљедњих дана отворена једна веома важна прича, а потекла је управо од оних под чијим крововима стасавају највећа животна блага. Републичко Удружење породица са четворо и више дјеце покренуло је иницијативу, препознајући значај и улогу мајке у друштву, да свака мама има мјесечни додатак у одређеном износу по дјетету.

У приједлогу закона су мислили на све. Дали неколико приједлога како би то све требало да изгледа, шта би било постигнуто и колико би коштало, а сада су на реду разговори са онима који у својим рукама држе конце судбине ове земље. Онима који морају јасно да кажу да желе да мајке добију и званично оно мјесто које имају у кућама и срцима. Онима који треба да подигну руку и кажу гласно "да" када ово питање стигне на дневни ред, у облику у којем буде и договорено, а све у складу са правима и потребама.

Сви нормални људи знају шта значи бити мајка. И да јој је, ма колико била и јака и способна, потребна помоћ друштва. Јер мајка је институција за чије се темеље увијек мора радити и без које неће бити ни нас.

Република Српска има важну обавезу да пружи свој максимум у тој борби, имајући у виду да је стално акценат на демографији и кампањама да нам се што више дјеце рађа. Јер у томе је богатство. Јер је то будућност. И зашто би у том случају, рецимо, било превише дати 180, 240 па и 540 КМ мајкама за свако дијете, ако знамо да сваке године милиони и милиони марака одлазе на име којекаквих накнада, односно бенефиције на које појединци имају право само, ето, јер су на неким политичким или институцијалним позицијама?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана