Махинације несталима

Горан Маунага

У дугој историји разних махинација посмртним остацима у рату погинулих и убијених, неидентификованим случајевима, ДНК налазима и предметима несталих, нимало неће изненадити ни највјероватније неиспуњавање обећања одговорних у Међународној комисији за нестала лица (ICMP) које гласи да ће у првом тромјесечју ове године бити поднесени преостали извјештаји у процесу ревизије случајева неидентификованих посмртних остатака који се налазе у костурницама.

Да ће то бити тако, показује и дисхармонија између рада и иступа представника ICMP-а и Тужилаштва БиХ. Док у ICMP-у кажу да су тужилаштва примила детаљне извјештаје о свим ревидираним случајевима, с препорукама шта је потребно предузети, очигледно је да тужилаштва на том пољу нису урадила ништа.

И док у ICMP-у одбацују са себе одговорност поводом узимања великог новца за чување посмртних остатака који је требало да буду враћени у гробља, као и о питању закопавања остатака 365 сарајевских Срба у судској парцели у Високом за које постоје ДНК налази, и у Институту за нестала лица БиХ и у Тужилаштву БиХ о томе ћуте.

Чињеница је и да нико никада није тачно утврдио колико у костурницама има посмртних остатака, што говори да је одговорнима у ICMP-у и у Институту у интересу да одржају такво стање.

Мало наде, уз могућност спречавања дугог трајања такве ситуације, даје и трачак свјетлости из Тужилаштва БиХ које је иницирало ревизију списка несталих, као и активирање неколико предмета тражења несталих сарајевских Срба, попут случаја одавно познате локације на Алипашином пољу.       

Та иницијатива могла би да потпуно разоткрије већ дуготрајне махинације бројем и националном припадношћу несталих.

О томе свједоче и најновије информације о активностима Амора Машовића који се, послије интересовања Тужилаштва, дао на ревидирање списка несталих, и то тако што с њега брише стотине припадника бошњачког народа.

Тај посао му је толико битан да га, први пут, не прекида ни суботом и недјељом. А то значи само једно: досадашњи списак несталих био је фризиран и, дакле, потпуно невалидан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана