Луксузне сребреничке страћаре

Крстина Ћирковић

Да се у свакој донацији за Сребреницу нађу мешетари и они који злоупотребама лако долазе до луксузних вила и станова, потврђује посљедњи јавни позив општине, која је за ову годину предвидјела бесповратних 320.000 марака за реконструкцију и адаптацију стамбених и помоћних објеката. Али, не било којих и не било коме, већ социјално угроженим категоријама.

Ако је по закону и моралу, тај услов или "ситница" би требало да буде најважнији у цијелој причи. Најважнији, јер није поштено да порески обвезници, који пуне сребренички буџет, граде луксузне "страћаре" по сребреничким селима и градовима по ФБиХ. Није ни људски да неке породице из шупа и уџерица гледају у луксузне комшијске виле, чија се врата једном или два пута годишње отварају.

Међутим, у општем лудилу које завлада у Сребреници и много даље од ње када се прочује да би се нешто могло ушићарити, наступају "искусни Сребреничани". Отварају се "вруће линије", траже везе и везице како би уграбили и посљедње мрвице намијењене осиромашеном и напаћеном народу који овдје живи. Требају им донације. Кукају више од сиромашних, јер још нису уградили месингане држаче на оградама и позлаћене катанце на кућама у елитним насељима по Сарајеву, Тузли и другим градовима.

Али, нису само они "тамо" похрлили на сребреничке донације. У дугом реду чекају и радници општине, овдашњих установа и ко зна ко још. Због тога се и начелник Ћамил Дураковић хвата за главу и тврди да не може да вјерује каква похлепа и нељудскост владају у његовом окружењу.

Ако је искрен, онда му предстоји сизифовски посао. Како да утврди ко је и колико пута добио донацију, када то није нигдје евидентирано. Како да расподијели то мало пара на пуно "гладних уста" из луксузних кућа а да при том не остави бескућнике без крова над главом?

Тешко. А могло би бити још теже ако се деси, као што је прије двије године, да начелник Сребренице, због похлепе за општинским донацијама, два пута поништи конкурс и преусмјери средства за неку другу намјену.

То би било трагично за Сребреничане, који годинама обијају прагове општине молећи за минимална средства да би обезбиједили минималне услове за становање. Народу који живи у Сребреници доста је оних који своју лажну љубав и бригу о Сребреници испољавају само пред донаторима и странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана