Луксуз на квадрат

Данијела Бајић
Луксуз на квадрат

“Шта то бјеше криза?” Под кров ове пароле може да стане не тако мали број оних који у Републици Српској имају толико новца да не знају гдје прије да га потроше.

Ако пустимо машти на вољу и замислимо да баш тај кров припада једној од зграда у центру Бањалуке, логично је да ће они са џепом без дна у њој бирати најлуксузније станове.

Баш у вријеме кад средња класа кука како инфлација поједе плату у неколико дана, кад синдикалци излазе на улицу јер траже већа примања, а пумпаџијама не пада на памет да смањују цијене горива - у некој другој, за њих паралелној реалности, људи купују станове од по неколико стотина квадрата.

Да апсурд буде већи, криза је проузроковала слабију потражњу за становима кад су у питању становници са просјечним примањима, док у исто вријеме није ни за милиметар потресла потражњу за квадратним луксузом.

И док се у првој варијанти сви задужују по принципу “бићу банкарски роб у наредних 30 година” - богати слој искешира новац, уз често нереалне прохтјеве, толико небитне обичном народу.

Траже се, углавном, посљедње и кровне етаже, станови са џакузијем и мермерним плочицама, гдје архитекте пројектују комплетне ентеријере, што ионако прескупим становима диже цијену у небо.

Чак и кад агенти за некретнине удовоље свим њиховим размаженим захтјевима и луксузним пикантеријама, апсурд је што се такви купци некад одлуче да не купе стан због ни мање ни више него комшија из улаза.

Да, добро сте прочитали, кад имате новац, дозвољено је чак и такво бирање, или у преводу - луксуз на квадрат.

И све то у земљи апсурда, гдје скоро тридесет година након завршетка рата људи и даље живе у колективним центрима.

Према информацијама појединих удружења, на терену је утврђено да постоји више од 104 колективна центра, односно више од онога што надлежне институције тврде.

Наравно да поређење суштински није на мјесту јер свако има право да располаже својим новцем како жели и ту није ништа спорно.

Спорно је то што смо као друштво и даље насађени наопако па је комплетан систем дозволио овакве класне разлике. Можда је порез на богате корак у правом смјеру?

Или ћемо оставити да и то обећање, накратко извађено из нафталина, поново прогута заборав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана