Лукајић и отета правда

Драгана Орловић

Дану Лукајића, пензионисаног пуковника Војске Републике Српске, почетком маја ове године Жупанијски суд у Загребу осудио је на шест година затвора због, како су навели, почињених ратних злочина над заробљеницима на Мањачи током 1992.

Прије ове пресуде Лукајић је боравио скоро годину у тамошњем казамату, у којем је још од јуна прошле године, када су га на путу до Шаранове јаме на Велебиту пресрели и “отели” из аутобуса.

Мада је тог дана по ко зна који пут од завршетка рата долазио и боравио у Хрватској, за његово хапшење одабран је, ето, посебан датум и мјесто. Ваљда је хрватским медијима требало да на што живописнији и скандалознији начин укажу како српски “крвник” заврши када одлучи да пође на комеморацију жртвама логора Јадовно из 1941.

Након вишемјесечне жестоке кампање у хрватским медијима, у којима је пуковник Дане Лукајић осуђен и прије одлуке судских отаца, стигла је и пресуда.

Без изненађења, или боље рећи, сасвим очекивана. Лукајић је остао иза решетака, а са њим и правда. Заједно отети, заробљени и у монтираном процесу осуђени. То су потврдили и најновији докази, јер је управо професионални лажни свједок пресудио Лукајићу.

Дубравко Вучковић, саборац бивше припаднице Хрватског вијећа одбране Азре Башић, коју је Суд БиХ због злочина над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти осудио на 14 година затвора, био је један од крунских свједока на суђењу овом српском пуковнику.

Међутим, Вучковић је тек мали дио машинерије, тачније, мреже лажних свједока коју су комшије из Европске уније плански исплеле да би Србе осудиле.

И док Лукајићеви адвокати припремају жалбу коју ће уложити на првостепену пресуду, а пензионисани старјешина ВРС чека да се врати кући својим унуцима, кад је већ из Загреба, гдје је живио, протјеран 1991. године, поставља се питање - да ли ће и када завршити овакве и сличне малверзације у судским процесима.

Када ће недужни престати да страдају због нечасних намјера појединаца из врха власти и да ли ће уз ратне злочинце одговарати и бити кажњени и сви они који разним лажним свједочењима отимају правду.

Судећи по снази машинерије која припрема монтиране процесе, то се у Загребу неће ускоро догодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана