Лудило

Вељко Зељковић

Како год да буде завршена украјинска криза, ништа у свијету више неће бити исто. Оно што је на прву одмах видљиво јесте да се успоставља неки нови свјетски поредак и правила понашања у којима и оно мало демократије што је било полако нестаје.

Успоставља се једна диктатура у којој право на слободу мишљења и самостално одлучивање постаје забрањено и законски кажњиво. Од појединих држава се чак тражи да одсјеку грану на којој сједе и изврше економски харакири како би наводно показале солидарност према украјинском народу. Да ли се Украјинцима може помоћи тако што ћемо престати да се гријемо, једемо или дишемо? Што ћемо забранити Достојевског или “Ану Карењину”?

Завладало је једно опште лудило међу обичним људима. У тој солидарности прелазе се све могуће људске и моралне границе. Друштвене мреже, показало се још једном, постале су моћно оружје и простор за ширење мржње и разних фобија.

Усвојени су чак и закони којима се кажњавају сви они који износе нешто што је у супротности са “званичним западним ставом”. Да ли су ти ставови исправни или не, није битно.

И приватна својина, која је до сада била светиња, постала је предмет спора. До прије свега мјесец дана Британцима није сметао прљави новац руских олигарха. Сад су им ти исти олигарси постали мрски непријатељи, а њихова имовина предмет “национализације”. Такође, како то да руски плутонијум, који је неопходан за функционисање америчких нуклеарки, није предмет санкција? Или руско ракетно гориво? Умјесто тога Европа се притишће да се одрекне руске нафте и гаса.

Ова ситуација је искоришћена за неко ново колонизовање Европе и стављање под директну контролу Вашингтона. Магла која се дигла открила је бриселске бирократе и њихов један вазалски однос према америчкој спољној политици, а који Европу води у једну дубоку провалију. При томе та иста Америка, која грца у дуговима и рекордној инфлацији, користи ову ситуацију да додатно упосли свој војно-индустријски комплекс кроз испоруке и продају наоружања, како Украјини, тако и забринутим чланицама НАТО-а. Због тога Бијелој кући и не одговара брзи завршетак ове кризе, те несрећног предсједника Зеленског заједно са Британцима гура у све већи глиб и под све јача свјетла рефлектора глобалне позорнице. Зеленски не схвата да је постао оруђе, односно главни глумачки актер у овом акционом филму стварања новог свјетског поретка. 

Украјина је лажним обећањима, а што је из Брисела недавно и признато, гурнута у један рат из којег никако не моће изаћи као побједник. И сада сви кукају над несрећним украјинским народом. И истина, то је велика трагедија, али би бар они који су Кијев гурнули у све ово требали да ћуте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана