Ловци у мутном

Маријана Миљић Бјеловук

Број привредника који траже помоћ од Владе Српске због штете коју им је нанио вирус корона расте из дана у дан. Још нису сабрани на једном мјесту ни они који су обуставили или престали да раде у марту, док су се за април тек почели пријављивати. Међутим, тек идућих дана се очекује значајан прилив пријава привредника, јер се ближи крајњи рок до када могу аплицирати за помоћ у исплати минималних плата те доприноса.

Хоће ли у Влади сабирати оне којима треба помоћ у мају још нису најавили, иако и даље највећи број привредника не ради, док други раде са све мањим капацитетом. Привредници очекују и надају се бар некој помоћ и за мај, али за сада о томе у Влади ћуте. Надамо се да ће се ускоро огласити и када је ријеч том питању, али како је почело са попуштањем мјера, мали су изгледи да ће помоћи у мају уопште и бити.

Приликом додјеле помоћи треба да се држе обећаног, односно да помоћ неће добити они који су у вријеме пандемије раднике оставили без основних примања. То су обећали још у марту, а сигурно се на списковима за помоћ могу већ сада наћи и управо привредници који су отпуштали раднике. Због тога те пријаве треба и те како добро прочешљати и са листи елиминисати све оне који су похитали да уруче отказе радницима.

Јасно је да ће многи користити, односно већ користе, тренутну кризу само да уграбе што више новца, како са републичког тако и са локалног нивоа. Некима ће, нажалост, сигурно то и поћи за руком, јер опстају управо захваљујући разним малверзацијама. А са друге стране јасно је и да поједине институције често зажмуре на разне методе превара привредника и праве се да их не виде. Наравно, свако у том ланцу има свој интерес. Тако нам је било раније, а тренутна криза може на површину да избаци само више оних који “лове у мутном”. Од привредника, како оних из приватног тако и оних из јавног сектора, до појединих институција.

Поставља се и питање шта ћемо добити када из буџета РС буду уплаћени доприноси и порези онима који годинама акумулирају само дуговања по том основу?

Влада због тога треба и те како добро да анализира документацију коју доставе привредници да би испунили услове за додјелу помоћи када је ријеч о исплати пореза и доприноса и минималних плата. Помоћ искључиво треба да оде у руке оним послодавцима који цијене свог радника, а не похитају да га се ријеше чим криза почне да куца на врата. Таквих је, нажалост, данас превише и радници им служе само за убирање профита, а заузврат добијају минималац или мање од тог износа.

Тржиште је немогуће искоријенити од таквих послодаваца и њих ће, нажалост, увијек бити. Али Влада Српске треба да иде ка томе да их буде што мање па можда за коју деценију падне број оних који само “лове у мутном”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана