Ловци у мутном

Драгана Орловић

Прошле су 24 године откако се завршио рат у БиХ, а породице несталих и даље трагају за својим најмилијима. Рат је одавно завршен, али њима мир још није стигао и неће све док не буду пронађене кости њихових синова, браће и очева.

Свака потрага, ексхумација и препознавање додатна је траума која траје скоро двије и по деценије, док свакога дана чекају позив из институција које се баве процесом тражења несталих.

Спремни су учинити све само да би добили информације о локацијама на којима се налазе посмртни остаци њихових чланова породица, чега су, нажалост, постали свјесни и разни ловци у мутном.

Испливали су као најгора врста талога и муља како би на туђим несрећама зарађивали.

Управо ти нељуди углавном се и јављају очајним мајкама или најужим члановима породица несталих, тврдећи да знају гдје су гробови њихових синова, док у замјену за своје углавном нетачне информације траже новац.

Један од њих је и лажни “информатор” из Тузле, који је само током прошле године покушао преварити чак три породице несталих са подручја Добоја, Брода и Дервенте. Позивао их је телефоном, тврдећи како зна локације гробница.

Нажалост, овај Тузлак је тек један у мору многих који изгледа не презају ни пред чим да би се домогли лаке зараде.

Удружења и институције за тражење несталих већ годинама су на мети таквих људи који на све начине покушавају уновчити информације о несталима, што и не би било спорно да је ријеч о правим и провјереним подацима, а не плански смишљеним преварама, које су озбиљна кривична дјела и које без сумње заслужују и далеко више од предвиђених казни, јер се не могу класификовати као обичне преваре.

Због тога чланови породица несталих морају бити веома опрезни, да не би постали жртве свих тих лажних информатора.

Исто тако не треба да се обесхрабре ни они који заиста знају гдје се налазе посмртни остаци несталих, па макар за то били спремни говорити једино за новац.

Тај новац постоји и то у фонду Института за нестале особе БиХ, намијењен управо за плаћање информација о тачној локацији гробница, који, нажалост, још никада није употријебљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана