Лов на Србе

Дарко Гавриловић

Бити Србин у Сарајеву још од касних осамдесетих година прошлог вијека носило је са собом бесконачни низ изазова, који ће годинама касније бити заливени крвљу. Предратно шиканирање, ратна убиства, мучења, малтретирања, прогон и пљачка имовине окончани су поратном обесправљеношћу и свођењем Срба на статус националне мањине замаскиране под статусом тобож конститутивног народа.

Данас када је судбина обичног сарајевског српског смртника запечаћена, бошњачка политика је пронашла нове мете. Пипци политичких партија у правосуђу, а посебно СДА која је режирала голготу сарајевских Срба, поново се опасно шире према Србима. Када Тужилаштво БиХ, које је под потпуном контролом бошњачке политике, није успјело да кроз монтиране афере криминализује врх Републике Српске отворен је план "Б". Таргети су од доласка Горана Салиховића на позицију главног тужиоца постали српски званичници у институцијама БиХ. Бити Србин у Сарајеву више није угодно чак ни у директорским фотељама ма колико оне биле удобне и без обзира на привилегије које са собом носе. Хајка је кренула без маски, а како одмиче све више поприма и обрисе освете. Српски директори постајали су мете Тужилаштва БиХ чак и када су се само усудили да раде посао за који су плаћени.

Пластични примјер за то је процес који је покренут против директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Горана Зупца. Његов гријех било је отварање истраге о злочинима над Србима на подручју Тешња која је резултовала хапшењем високог функционера СДА Шемсудина Мехмедовића и сукоб у који је због његовог експресног пуштања на слободу ушао са Салиховићем. СДА би Мехмедовића вјероватно пустила низ воду, али је Зупцу брже-боље напакована оптужница како би зауставили истраге других некажњених злочина и што је још важније ратног и поратног криминала, који је и некадашњи министар безбједности Фахрудин Радончић јавно приписао бошњачкој мафији.

По истом сценарију ових дана је отворена истрага и против директора Агенције за заштиту личних података Петра Ковачевића. И он се, попут Зупца, огријешио зато што није сједио и ћутао. Одговор на рутинску контролу коју је Агенција планирала да спроведе у Тужилаштву БиХ био је експресан. Ковачевић је постао осумњичени с предумишљајем рушења независности правосуђа и сваког дана може очекивати оптужницу. Док хрватски и бошњачки директори мирно сједе у фотељама, Тужилаштво БиХ отвара истраге и против челника Центра за деминирање и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података. Случајно или не и они су Срби.

Без намјере скривања било чије одговорности намеће се логично питање - да ли криминал и злоупотребе станују само у институцијама на чијем су челу Срби. Не треба пребројавати крвна зрнца, али из Тужилаштва БиХ нешто опасно смрди. Ваљда су у Сарајеву научили да Срби сједе и ћуте. Ако устану и проговоре постаће мете. Ко је сљедећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана