“Лов” на раднике

Милијана Латиновић

Предузећа из европских земаља и у овој години настављају да “лове” раднике у Републици Српској, што потврђује и најављени долазак словеначких компанија које планирају да у своје фирме намаме неколико хиљада радника. Међутим, одлив радне снаге са ових простора није новост.

Вриједни и поштени радници који нису успијевали да зараде кору хљеба у својој земљи, одувијек су хрлили преко границе, тамо гдје су, радећи од јутра до мрака, успијевали да обезбиједе егзистенцију за своје породице. Причало се о недостатку квалификоване радне снаге и раније, али посљедњих неколико година тај проблем све више узима маха и пријети да домаћу привреду баци на кољена.

Јер, џаба фабрике и савремене машине ако на њима нема ко да ради. А нема, углас вапе привредници.

Катанци су поодавно запријетили предузећима у разним секторима. Исту муку муче сви, од угоститеља, обућара, предузећа која се баве транспортом, до болница. Од конобара који махом остављају тацне и пакују кофере, до љекара који су бијеле мантиле у Српској окачили о чивилук, сви редом хрле на запад и не намјеравају да се врате.

Огромна већина запослених у РС и даље сваког првог на рачуне добија минималац од којег једва може да се преживи. Иако борба траје годинама, сива економија није искоријењена, па је и даље превелик број неодговорних послодаваца који крше закон и не пријављују раднике.

А томе се одавно морало стати у крај.

У том и таквом систему, шансу да олако отимају школоване раднике препознали су странци, који нуде вишеструко веће дневнице у еврима и остављају у немилости домаћа предузећа. А с друге стране, БиХ им је то свјесно дозволила потписујући споразуме о запошљавању. 

Излаз из овог проблема траже и пословна заједница и републичке институције. Помака има, али још нису довољни да задрже кадар с ове стране границе. Пореске олакшице и растерећење привреде једина су шанса да плате буду веће и да радници остану у домаћим предузећима.

Апел послодаваца да је радника све мање и да ће доћи у ситуацију да затварају предузећа препознало је новоосновано Министарство привреде и предузетништва РС, које настоји колико-толико да поједностави процедуре доласка до посла, бар за оне који аплицирају за субвенције за самозапошљавање. И то је добар корак да се пружи шанса младима да дођу до посла и своје гнијездо свију у Српској.

Надамо се да се на овоме неће стати и да ће се у борбу за раднике укључити сви који на било који начин могу допринијети да се ситуација поправи и да домаћа предузећа врве од насмијаних и задовољних радника. Само тако ће и раднички новчаници и касе привредника бити пуни. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана