Лоши уџбеници

Маријана Миљић Бјеловук

Рамена мала, превелике торбе. Књиге обимне, лекције тешке, а градиво "красе" и бројне грешке.

У појединим уџбеницима за ђаке основних и средњих школа има лекција од којих се и одрасли хватају за главе, због чега Завод за уџбенике и наставна средства РС сваке године пред ученике избацује нове књиге те коригује постојеће градиво.

Да су уџбеници пребукирани неразумљивим изразима и да је градиво сувопарно са мало илустрација, наставницима у РС указују и сами родитељи који такође, као и наставници, имају задатак да дјеци помогну у савладавању свих штива.

Недопустиво је да они који примају позамашну своту новца за свој рад гледају да им осмишљавање и писање садржаја књига тек тако испадне из руку. Због њиховог (не)рада се дешава да се у математици понављају исти задаци, погрешно написани бројеви, а често им промакне и неправилно написан математички знак.

Математика, која је сама по себи тешка не само ђацима, већ и њиховим родитељима, због свих ових грешака постаје још тежа и задаје додатне муке ученицима.

У савременим земљама школе се прилагођавају ђацима, а не ђаци школама. Код нас то, као и већина других ствари, није случај јер већина оних који су задужени да обављају посао то раде траљаво и без имало гриже савјести задају додатне муке ђацима иако би требало да олакшају њихово образовање и усавршавање.

Сваке године прича се о истом проблему, а рјешења тог проблема нема. Надлежни у Републичком педагошком заводу РС и Заводу за уџбенике и наставна средства, али и другим институцијама за образовање треба да се запитају да ли су и лоша пролазност и незнање наших основаца управо везани за лоше градиво, а не да за то траже оправдање у великом броју изостанака ђака и њиховој незаинтересованости.

Неријетко се дешава да чак факултетски образовани људи не знају како се пише "не знам", "био", "камион", "који", односно са или без слова "ј". Тужно јесте, али је и истинито.

Све ово указује на чињеницу да је образовни систем у РС одавно сазрио за темељну реформу, у којој неће бити мјеста за непотребне садржаје и постојеће грешке у уџбеницима.

Ако се, којим случајем, настави досадашњи тренд основних и средњих школа, сиромашно знање биће заштитни знак не само појединца него и цијелог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана