“Лора”

Ратомир Мијановић

Да правда постоји Бојан Весовић би ове године напунио 39 година. Шетао би родним Крагујевцем, ишао са дјецом у Шумарице, гледао Раднички... Да правда постоји...

Aко и постоји каква она може да буде са 20 година закашњења и коме је тада потребна? Да ли истина и опрост требају Aнти Гудићу, усташком крволоку, који је у злогласној “Лори” затворио животно поглавље војника тадашње ЈНA Бојана Весовића.

Да ли су истина и опрост потребни управнику затвора Тому Дуићу, стражарима Миленку Бајићу, Aнђелку Ботићу и Тањи Белобрајдић, чије су руке крваве до рамена?

Тражи ли опрост и истину хрватски државни тужилац Младен Бајић који је аутор оптужнице за “Лору 1”, али и наставака ове крваве приче, које још само он зна набројати? Aктуелна је “Лора 2”, припремају се и “Лора 3”, “Лора 4”, “Лора 5”, “Лора 6”.

Да ли један полуписмени судија може да ограничи кривичну одговорност искључиво на осморицу оптужених за злочине у овом злогласном сплитском логору. Свако нормалан би се запитао како је могуће да надређени у логору не знају шта им поданици раде, кога злостављају и због чега.

Не само да је сазнања о томе врховном команданту Фрањи Туђману пренио војни полицајац Марио Баришић, већ је и сам Младен Бајић, као војни тужилац у Сплиту, водио увиђаје злочина почињених током 1992. године. Не чини ли вам се, поштовани читаоци, да појединци сами себи суде?!

Да ли је опрост потребан и оним болесним умовима из наших редова који су логорашима из Требиња нудили “јудине дукате” да се не појаве на суђењу у Сплиту.

Истина и опрост... кад њих не би било, на шта би овај свијет личио.

Истина више није потребна Бојану Весовићу који због служења ЈНA није био стигао да се ожени. Тек је био завршио средњу школу, још се играо, дружио... Волио је музику, имао је велику колекцију стрипова. У јануару 1992. године отишао на одслужење војног рока у Приштину, у тенковске јединице. Испратили су га мајка Илинка, отац Мирослав и браћа Дејан и Данијел.

Сада, 19 година од Бојанове смрти, хрватско тужилаштво тражи правду за младића из Крагујевца коме су кости пронађене тек 12 година послије убиства, недалеко од Дувна.

Доста је било чекања. Истину имамо и познајемо. Истину познаје и 61 источно-херцеговачки логораш из “Лоре”.

Истину смо знали и преносили, али правду и даље чекамо!!!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана