Лоповлук са донацијама

Жељка Домазет

Да је којим случајем донирани новац који је током рата и нарочито у послијератном периоду уложен тамо гдје је кроз папире о донацијама наведено да јесте, БиХ би данас могла да се похвали изузетном обновом, како стамбеног и инфраструктурног потенцијала, тако и развојем привредних потенцијала, који су и данас, двије и више деценије након рата, на кољенима.

На донацијама које је требало да буду уложене у БиХ зарађивали су сви. Највећи дио колача узели су сами посредници, они путем којих је новац требало да уђе у БиХ, одређене фирме које су биле ангажоване на пословима за реализацију донаторског посла и домаћи тајкуни, који су узимали дио за себе. На крају тог ланца крајњи корисници, којима су те донације и биле намијењене, углавном су добијали мрвице.

У више наврата је Парламент БиХ формирао комисије које је требало да испитају колико је донаторског новца стигло у БиХ и гдје је завршио, али никада тај посао није доведен до краја. Ни земље и организације које су слале новац, а ни институције у БиХ нису биле вољне да комисијама доставе податке о томе колико су новца и гдје послали и шта је урађено с њим.

Ипак, папири до којих се могло доћи говоре да су одређени пројекти, и када би били реализовани, надувавани вишеструко, па стога није чудан податак да је кроз ову земљу пројездило мноштво "добротвора", који су узимали кајмак и да од силних донација ова земља није имала готово никакве користи.

Ако се у свему овоме има у виду и чињеница да је више од 90 одсто донација завршавало на подручју Федерације, а да Република Српска није добила готово ништа, и није чудна чињеница да су институције у ФБиХ и њени политичари пут донација крили и крију као змија ноге.

Очигледно је да је у прљави посао са донацијама дебело уплетена политика и политичари, како они поратни тако и актуелни.

БиХ, у сваком случају, данас сигурно не би имала ниједну необновљену зграду или путну комуникацију да је донаторски новац био усмјерен тамо гдје је био намијењен и у износу који је био издвојен. Умјесто тога, због вишемилионског лоповлука и данас траје обнова, а цијелу БиХ "красе" рушевине које засигурно, ако се овим темпом буде радило, ни наредних деценија неће бити обновљене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана