Лопови

Драгана Орловић

Често се каже да прилика чини лопова, а ако је то тачно, онда у данашње вријеме има много прилика.

И то прилика које јавним предузећима у Републици Српској стварају бројне неприлике, мјерене милионима марака. Тако готово сва јавна предузећа у Републици Српској, осим што муку муче са отежаним пословањем, морају да се довијају како да заштите своју имовину.

Јер краде се све и свашта, или боље рећи - лопови не бирају, јер је мета апсолутно све. Пензије, струја, шума, трансформатори, каблови те бронза и бакар са пруга, уопште није битно, за крадљивце је све добро.

Многи се не либе чак ни да угрозе свој живот, па поред колосијечног прибора, сигнално-безбједносних каблова, прагова и пружних ознака, кочионих папуча, бронзаних и месинганих осовинских лежајева, распоредника кочења, краду и затезне тегове на пругама, иако је то веома опасно. Како је кренуло, не би било никакво изненађење да сутра "муну" и какав мост или цијели воз.

Наравно, не треба заборавити ни оне који краду навелико и организовано, да не би било да мале лопове вјешамо, а пред великима скидамо шешир, али о томе неком другом приликом… Или неприликом! Оно што је сада тема, и што је свакако интересантно, јесте чињеница да је у данашње вријеме све више оних који су спремни да ризикују и свој живот да би украли, рецимо - бакар са пруге. То "интересантно", да се разумијемо, односи се искључиво на разлоге због који се одлучују на та (не)дјела. Разлоге које би требало посебно анализирати.

Али, било да их је на такав потез натјерала криза и беспарица или нешто друго, треће или четврто, што знају само они сами, ипак за њихове поступке нема оправдања. И за своје поступке морају бити кажњени.

Нажалост, крађа је увијек било и увијек ће бити.

Ниједан систем и ниједно друштво до сада није успјело да направи неки довољно јак механизам заштите од ситних, а ни од великих лопова. Механизам који би спријечио било који облик крађе. Или можда јесте, али га је већ неко украо.

А док га не нађемо, јавна предузећа ће трпјети вишемилионску штету, од чега свима нама заједно може да буде само горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана