Локални шерифи

Маријана Миљић Бјеловук

Финансијске недисциплине по локалним заједницама у Српској има на извоз. Нема закона, правила или било којег другог акта који је донесен, а да није прекршен у највећем броју општина у РС. На то је указала и Главна служба за ревизију јавног сектора, која је контролисала финансијске извјештаје за прошлу годину више општина у Српској.

Оне локалне заједнице којима су финансијски извјештаји контролисани добиле су мноштво замјерки. Од тога да крше разне законе, запошљавају и повећавају плате мимо свих прописа, до тога да приказују обавезе веће него што јесу. Јасно је да све малверзације на локалу ревизори нису успјели открити, нити ће то урадити било ко други. Локални шерифи користе се разним методама, само њима познатим, како би повећали нуле на својим рачунима науштрб оних општинских.

Нико за те пропусте не одговара. На њих је указано. И обично се ту завршава сва прича. Ревизорски извјештаји са тоном замјерки остају да у некој од ладица сакупљају прашину. Локалне вође обично остају и глуве на препоруке које би требало да спроведу како би побољшали финансијску дисциплину. Али очигледно је да се воде тиме да им нико не може ништа наредити. Они обично раде супротно од оних препорука које сваке године пишу ревизори. За њих се, изгледа, доносе и усвајају закони и правилници да би их кршили, а не поштовали и спроводили.

Влада је до сада у више наврата најављивала да ће увести реда на локалу доношењем разних закона, али и више је него јасно да то није постигнуто. Влада је, нажалост, бар према налазима ревизора, далеко до тог циља. Да би се колико-толико стање на локалу поправило, неко треба бар на неки начин да одговара за сав неред и недисциплину која је присутна у општинама.

Нажалост, већина локалних заједница у Српској је примјер како не треба водити ту средину. Јер, до сада се показало да локалне вође више доприносе урушавању општине него раду на њеном расту и развоју. На тај начин себе стављају изнад сваке могуће власти, а посљедице њихових интереса трпе нико други до грађани који су их довели на те позиције.

За непуна три мјесеца грађани ће поново бирати оне који треба да раде у њиховом интересу, а не само за свој интерес и рачун. Нема сумње да ћемо и даље добити више оних који ће се водити овом другом политиком. Нажалост, тако ће бити све док неко не почне да одговара за све малверзације којима се служе. До тада нам остаје само да се надамо да ће они који дођу на власт у новембру радити исправно и у интересу оних који су их изабрали, а не против њих. Нажалост, већина њихових претходника до сада треба да им буде примјер како не треба радити и чиме све не треба да се воде како би радили на просперитету локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана