Логор Дретељ

Горан Маунага

О епилогу, правичности и регуларности судског поступка у предмету “Логор за Србе Дретељ” већину ствари је приликом образложења пресуде рекао, признао предсједавајући судског вијећа.

Могуће је да се ради само о покушају умиривања савјести, али свакако је помак у правосуђу БиХ то што је бар судско вијеће признало неке ствари. Као што је, рецимо, чињеница да чак није доказано ни то који ХОС-овац је био командант логора Дретељ, а камоли да је то био, као што је познато, Иван Петрушић.

Па је због тога аутоматски ослобођен и његов замјеник Срећко Херцег. Нема команданта - нема ни замјеника.

Апсурде и селективност правосуђа БиХ вијеће је оголило и тврдњом да је нејасно зашто оптужницом нису обухваћени они за које је током суђења откривено да су чинили злочине у Дретељу.

Још један од парадокса је и чињеница, што је такође потврдило судско вијеће, да је Винко Мартиновић Штела био позван као свједок, док је у оптужници означен учесником удруженог злочиначког подухвата.

Несумњиво је, дакле, да су крупне рибе, они најодговорнији за злочине почињене над Србима у логору Дретељ потпуно избјегли правду.

Али од свега је, заиста, најјезивије то што је силована жена на суђењу открила имена најмање 15 злочинаца који су је силовали, а да је за то процесуиран и осуђен само извјесни сметљар Иван Медић.

Ко је и зашто заштитио и из процеса удаљио силоватеље Миру Хрстића, Драгана Дујмовића, Дамира Брајковића, Хектора Ћосића Диду, Звонимира Бијелића, Тонија Рајића, Винка Приморца, Мирсада Репка, Жељка и Луку Шпегеља, Звонимира и Бранислава Бјелиша, Горана Зеца и Анту Раича?

Дакле, никоме ни на савјест није отишло то што су урадиле те силеџије иако је до у детаље описано како улазе у ћелију, туку, цијепају одјећу, како мученица вришти и отима се, како ударају још жешће, како је савлађују и силују.

Како се данима иживљавају уз невиђена понижења, измишљања разних “манекенских и плесних игара на столу”.

Због таквих случајева све је јасније да за злочине над Србима и даље увелико важи она да је “правда спора, али недостижна”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана