Логика

Вељко Зељковић

“Обећање лудом радовање” стара је народна пословица, која се још једном потврдила на самиту одржаном у Бриселу. Због тога не би требало да чуди реакција појединих лидера земаља западног Балкана, који су након што су сазнали да нема ништа од позивница за улазак у “елитни европски клуб” осули дрвље и камење на бриселску администрацију која их годинама само вуче за нос.

- Није фер - рекао је предсједник Србије.

- Ово је био историјски дан, али у негативном смислу - поручио је албански премијер Еди Рама. Изиграним и лудим поготово се осјетио премијер Сјеверне Македоније, Дмитар Ковачевски. Није крио разочарење, поготово што је његова земља у претходном периоду била принуђена да промијени и име државе због европских комшија.

Иако је било одређених иницијатива из Словеније, Хрватске, Мађарске и још неких земаља, да се једном броју земљама западног Балкана “у пакету” додијели кандидатски статус, а другом отворе претприступни преговори, став већине земаља Европске уније био је како је то још увијен на дугачком штапу. Како је поручено балканске земље још требају да раде на сузбијању корупције, борби против криминала, слободи медија и правосуђа. И рекло би се да ту нема ништа спорно, да у исто вријеме Брисел није донио одлуку да Украјини и Молдавији додијели статус кандидата.

Зар у Украјини нема корупције? Према подацима из прошле године, Украјина је заузела 122. мјесто од 180 земаља, позиционирајући се близу Замбије, Габона и Мексика. Проглашена је за другу најкорумпиранију земљу у Европи.

Да ли има слободе медија, а поготово када су од стране Кијева разним декретима забрањени и угашени многи информативни портали? Да ли има и права и правде у замљи која спроводи “ратне законе” и укида партије?

Слична ситуација у омаленој Молдавији коју годинама уназад уништава корупција и локални шерифи, раздирући ову малу државу на путу за нигдје. Да ли су ово стандарди којима се челници Европске уније руководе када одлучују коме уручити позивницу?

Прича око Балкана, Украјине и ЕУ, нема никакве везе са европским вриједностима. У ствари, све је ствар политике и једне игре у коју је Брисел увучен од стране Вашингтона, као и случају Бугарске и Румуније.

Због тога и вријеђају и попут шамара дјелују нове шаргарепе које нам се постављају у видокруг. Што би наш народ рекао, или нас се маните или нас примите у ЕУ, јер боравак у средини - ни тамо, ни вамо, држе балканске земље само у једној продуженој неизвјесности и вакууму. Како ствари тренутно стоје прије ће се ЕУ распасти него БиХ ући у овај “елитни клуб”. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана