Људи не ваљају

Дарко Момић

Поред престижа који са собом носи мандат одборника у свакој локалној скупштини, та функција гарантује и мање-више солидна четворогодишња примања у виду одборничког додатка, али и низ ситних и невидљивих привилегија које не треба посебно набрајати.

 

Као што је и логично, функција одборника у највећем граду у Српској носи највећи престиж и више него солидна примања, па је разумљиво што се у трку за одборнички мандат укључују и бројне јавне личности и угледни појединци. При томе не треба гајити илузију да их политичке странке нису врбовале са циљем да искористе њихов углед и популарност да намакну гласове, али с друге стране, обични грађани не треба да стрепе да ће им бити горе након политичког ангажовања угледних и неукаљаних појединаца.

Најбољи примјер свакако је познати голман и једна од икона рукометног клуба “Борац” Бојан Љубишић, популарни Ханс који је придобио срца публике остављајући срце на терену за “Борац” и Бањалуку. Када је средином децембра прошле године у Избору 10. најбољих спортиста Републике Српске који традиционално организује “Глас Српске” проглашен за најбољег и окитио се, како је сам рекао, највећим признањем у каријери, апсолутно нико није имао ниједну ријеч замјерке на одлуку жирија. Напротив, са свих страна су стизале похвале на ту одлуку, због чега је за похвалу и одлука оних који су успјели да га приволе да своје име и годинама стицани углед стави на кандидатску листу СНСД-а. Нажалост, а сигурно ћемо имати прилике да се у то увјеримо, не треба бити у заблуди, па се надати да му дио чак и оних који су потрошили грла и дланове навијајући за њега док је стајао између статива и бранио боје “Борца” неће замјерити што се приклонио баш тој странци.

Да будемо јасни, није до странке, јер би на критике и неодобравања наишао и да је на кандидатској листи било које друге партије. Поента је да се ангажман у политици доживљава као каљав, а посебно ако нисте њихови истомишљеници. Ако сте с њима и у њиховој странци, онда су вам сви гријеси опроштени, а ако сте у противничком табору, онда вам ни највеће врлине нису од користи.

Суштина је опет да није до странке, јер све су странке добре, људи не ваљају. Зато приликом изласка на изборе, а поготово локалне, увијек треба гласати за оне који који су својим радом и дјелима направили резултат и доказали се у свом послу, при чему апсолутно није нужно да су резултати и посао везани за политику.

И сада се опет враћамо на популарног Ханса који је у свом досадашњем послу направио врхунски резултат и зато заслужује повјерење. А мора се признати да и онај ко је њему повјерио мјесто на листи - зна шта ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана