Људи, а не бројеви

Драгана Орловић

Избјеглице нису бројеви, то су људи који имају лица, имена, приче и треба да буду третирани као такви. Ипак, институције на нивоу БиХ најчешће кроз њих виде тек статистику, јер како иначе објаснити чињеницу да ни након толико година ова категорија није збринута и да још није ријешен комплетан порушени стамбени фонд.

Регионални програм стамбеног збрињавања у БиХ не иде жељеном динамиком, чега су свјесни и у Сарајеву, гдје по неколико пута годишње анализирају шта је до сада урађено и како би требало поставити ствари, али ријетко када доносе конкретне мјере и приједлоге да би убрзали овај процес. Да ли ће се у идућем периоду нешто покренути, да би се брже ријешила та питања и проблеми, тешко је предвидјети, али једно је сигурно - поново каскамо за земљама из региона.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, чији је циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за 27.000 избјегличких породица, односно за 74.000 људи у региону и омогућен је на основу споразума између Развојне банке Савјета Европе и БиХ.

Њиме би нови трајни кров над главом у БиХ требало да добије 5.400 породица или 14.000 повратника и расељених лица, а вриједност пројекта за нашу земљу је око 200 милиона марака, од чега се 170 милиона марака односи на донације, махом из земаља ЕУ, док домаће институције треба да обезбједе око 30 милиона КМ.

БиХ је до сада добила зелено свјетло и за шест потпројеката, а пресјек стања у овој области дат је управо у извјештају о реализацији ревидиране стратегије БиХ за спровођење анекса седам Дејтонског споразума за 2018. годину, који је у форми нацрта упућен у консултације.

Све поднесене апликације су одобрене и од стране Скупштине донатора, односно за реализацију потпројеката обезбијеђена су 124 милиона КМ, што је 73 одсто средстава која су планирана из донација. Уз допринос БиХ од око 22 милиона КМ, укупна вриједност ових потпројеката износи 146 милиона КМ. Кроз имплементацију шест потпројеката обезбиједиће се 3.192 стамбена рјешења за свеукупно око 10.000 најрањивијих расељених лица, избјеглица и повратника. Програмом су до сада обухваћене 83 локалне заједнице са којима су потписани споразуми о сарадњи, а до краја 2018. године су потписани уговори вриједни 54,3 милиона КМ. Ипак, имплементација пројеката је продужена до краја јуна 2021. године, тако да овај посао још није ни близу завршен.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана