Љубојевић и “Прољеће”

Горан Маунага

У случају да се докаже да је генерални директор “Шума РС” Срђан Љубојевић заиста примио мито, односно ако је тачно да је затечен у тренутку преузимања новца, без обзира на то о којем износу се ради, јучерашња акција припадника Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске по налогу Специјалног тужилаштва за сваку је похвалу.

Не само ради откривања и хапшења једног корумпираног починиоца, у овом случају Љубојевића, него због отпочињања, може се то претпоставити по називу акције “Прољеће”, дугонајављиване и неопходно потребне борбе против корупције.

Дакле, сви живимо у нади и чврстом увјерењу да се “Прољеће” неће зауставити само на хапшењу Љубојевића пошто једна ласта не чини прољеће. Јер посла те врсте пред Специјалним тужилаштвом и припадницима крим-полиције, само ако га наставе радити како треба, има напретек.

У доста случајева они чак и не морају чекати да на лицу мјеста, као у овом случају, поједине корумпиране функционере ухвате приликом примања мита. Можда је тежи пут, али да су стручни инспектори студиозније ушли у начин пословања и документацију, у овом конкретном случају “Шума РС”, можда би дошли до још више разлога за хапшење. A таквих је у “Шумама” било, а и даље има.

Јер и лаику је јасно и невјероватно да у једном таквом предузећу као што су “Шуме РС”, губитак за шест мјесеци износи чак 3,9 милиона марака.

Огромних губитака у још неколико јавних предузећа такође има, и то у онима у којима ни неспособан губитке не би правио. Неспособан не би, али корумпиран свакако хоће, тако да прави посао пред актерима операције “Прољеће” тек предстоји.

Било би јако лоше ако би се све зауставило само на Љубојевићу. Тиме би, умјесто поруке да у РС нема повлашћених, то хапшење било схваћено само као параван и изговор за то да се нешто ради, док би стварна борба против корупције и криминала изостала.

A то би било лошије него да је, уопште, на такав начин и отпочињана.

Хапшење Љубојевића још није доказ да контролне институције Српске максимално раде свој посао како треба. A биће, тек ако се све не заустави на овом случају и ако уз “Прољеће” долети и јато од бар неколико десетина ластавица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана