Љетна грозница

Данијела Бајић
Љетна грозница

Претходних дана на “Твитеру” је неко направио анкету са ироничним питањем “Изабери свог борца?”.

Не улазећи у то ко је на крају побиједио, али косидба траве предсједника Републике и градоначелниково изношење фотеље предсједника градске Скупштине пред народ, као једине двије опције у анкети, свакако су обиљежиле никад бурнији политички дан.

Једини сигурни гласови у “Твитер” анкети апсурда јесу они од бројних Бањалучана, јер се драма око ванредне сједнице Скупштине града наставила до касно у ноћ.

Судбина “Акване” висила је дуго о концу па су супротстављене стране на крају одлучиле да је кредит од пет милиона марака спасоносно рјешење за јавно предузеће и Бањалучане који ће се ово љето, ипак, купати на старој локацији.

Љетна грозница која тресе политичко небо и повремени перформанси једних и других очигледно не интересују оне којих се проблеми заправо највише тичу.

Тако су гласови за другу опцију у поменутој анкети, чини се, сигурни и у Мотикама гдје се посљедњих десет мјесеци ради реконструкција једног километра главне улице. Речено је да ће радови завршити у прољеће, а већ је љето и радници још увијек раде.

На истој дионици обећан је и мост дуг десет метара, али се мјештани и даље возају привременим, оштећујући аутомобиле вожњом по макадаму јер друге опције немају.

Осим оне скупље, са обилажењем градилишта проласком кроз друга насеља, што пут до посла и доктора чини дужим за неколико километара. 

Како радови одмичу брзином кишне глисте тако се и потези надлежних у очима мјештана чине све апсурднијим. Чак и они који су смислени и који позивају на стрпљење због компликованих имовинско-правних односа јер “не може прије зоре сванути”.

А питања се гомилају. Једно од њих односи се и на то ко ће платити штету на аутомобилима којим су становници, ни криви ни дужни, пролазили макадамом пуно дуже од планираног рока. 

Највећи страх је да се са радовима не уђе у нову зиму, у што је тешко повјеровати због искуства градских власти са досадашњих неколико протеста мјештана, али опет и није немогуће ако се узму у обзир сва досадашња пробијања рокова.

Највећи песимисти су давно дигли руке од свега и све помјерају чак на сљедећу (изборну) годину. Њима је свеједно за кога ће гласати у анкети јер су и од једне и друге стране научили да могу очекивати свашта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана