Љекарски прегледи

Маријана Миљић
Љекарски прегледи

Осим здравствених тегоба, пацијентима у Српској додатне проблеме стварају и дуге листе чекања за поједине специјалистичке прегледе.

Тако жене које треба да ураде ултразвук дојке, ако се сада наруче, на ред могу да дођу тек за десет мјесеци. Због те чињенице поставља се питање да ли ће тада бити исувише касно за њих и како ће то утицати на њихово здравље.

Нешто "мање" времена, пацијенти треба да чекају за магнетну резонанцу главе, кичме и зглобова, за који је први слободан термин у бањолучком Клиничком центру 11. јун.

Можда ово и није толико страшно, као што је податак да 703 болесника чека термин за ехокардиографију, односно ултразвук за визуални приказ срчаних структура.

Мање пацијената, њих 83, чека да уради доплер крвних судова, док су болесници за холтер наручени до 27. маја, а за ергометрију срца до 9. априла.

Један од разлога дугих листа чекања на специјалистичке прегледе јесте мањак љекара специјалиста у бањолучком Клиничком центру. У тој здравственој установи надају се да ће велики број љекара ускоро завршити специјализацију, па ће се дневно моћи обавити знатно више прегледа. То ће допринијети и бржем смањењу листа за чекање на преглед.

Можда "довољно" љекара специјалиста има за кардиолошку специјалистичку амбуланту с обзиром на то да је први слободан термин у овим амбулантама 15. март ове године.

Други разлог зашто становници Српске на преглед морају да чекају и по неколико мјесеци је и велики број болесника, који ни у најмању руку нису криви за то, јер не бирају они да ли ће се разбољети, и када.

Један од узрока свакодневно препуних чекаоница у бањолучком Клиничком центру је и то што на прегледе у ту здравствену установу долазе пацијенти из свих општина Српске. Можда би више новца и пажње требало усмјерити у опремање других болница у Српској, јер би тиме адекватнију и доступнију здравствену заштиту добили сви грађани РС, без обзира на то из ког дијела и општине долазили, а свакако би се смањили и редови.

Пацијентима не преостаје ништа друго него да чекају да се стање поправи, у нади да чекање на преглед неће много утицати на њихово здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана