Љекарски конзилијум

Вељко Зељковић

Разни специјалци међународне заједнице поново ходе БиХ. Након што су Брисел и Вашингтон одлучили да именују своје нове докторе за западни Балкан, на тај потез се одлучила и британска влада.

Не желе да остану мимо свијета, те су на ту позицију именовали, боксерским жаргоном речено, “тешкаша” Стјуарта Пича, бившег команданта ваздухопловних снага ове земље.

Овај потез само говори о сумраку досадашње политичке саге међународне заједнице у БиХ, која је на овај начин индиректно признала да је доживјела крах на овим просторима, а због олако постављених дијагноза и лијекова који су давани пацијенту.

Пацијент је лијечен на погрешан начин. Високи представници су прописивали и наметали обавезно коришћење одређених непризнатих препарата, неиспитаних, а који су полако, али сигурно водили ка одумирању једног виталног дијела тијела БиХ, Републике Српске.

Главни циљ био је деградација Дејтонског мировног споразума и успостављење некаквог грађанског уређења државе БиХ, а које би било базирано на доминацији једног народа - “добрих Бошњана”, како их једном приликом назва Бакир Изетбеговић.

Да би све ишло по лоју, потрудили су се и надлежни из високог љекарског конзилијума - Уставног суда БиХ, који је “покривао” једну такву непризнату међународну љекарску праксу, која је од Српске правила једну празну љуштуру због опасне изложености радиоактивном зрачењу.    

Када је пацијенткиња, Република Српска, то схватила и одбила да узима на силу преписане лијекове који су довели до анксиозности, избио је проблем. Пацијент се сада покушава ућуткати како не би тужио несавјесне докторе, а који би због тога могли изгубити свој кредибилитет.

Ангажовани су нови специјалисти “породичне медицине”, од којих бошњачка страна опет тражи да наставе са досадашњом праксом. Изетбеговић се вјероватно руководи оном старом народном да “не добија лијеп, већ упоран”.

Свјетске околности су се, међутим, промијениле, али је и пацијент постао свјестан свог коматозног стања у ком се нашао због наметања разних лијекова.

Све док та иста међународна заједница, али и бошњачка страна, не схвате да наметање рјешења никуда не води, БиХ ће бити и остати полигон за политичке игре и европска црна рупа у коју ни корона неће више долазити. Дио међународне заједнице мора промијенити приступ балканској проблематици уколико уистину жели европску и мирну БиХ.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана