Љекарска етика

Драгана Орловић

Љекарска професија без сумње је међу најодговорнијим и најтежим. Одати признање треба свим љекарима, медицинским сестрама и другом особљу, који хумано и предано помажу болеснима и повријеђенима.

 Из тог разлога увијек се чудимо због чега сви ти "бијели мантили" који часно и предано раде свој посао дозвољавају појединцима да их својим поступцима и неодговорношћу у јавности сврставају у неодговорну и до гуше огрезлу корумпирану струку. А за ту етикету криви су и они, ма колико беспријекорно радили. Ријетко, или готово никад, нећете чути љекара да је признао како је његов колега погријешио, мада неће оспоравати чињеницу да се то дешава. Ту је и Министарство здравља и социјалне заштите РС које углавном реагује "пост фестум".

Постали смо, нажалост, друштво у којем се реагује или желе неке промјене, тек када се деси несрећан случај. И десио се.

Прије 30-ак дана медицинари службе Хитне помоћи Дома здравља у Градишци нису отишли на позив човјека којег је ујео стршљен и који је преминуо. Нико не може да зна да јесу ли га могли спасити да су одмах одјурили да му помогну. Чињеница је да то нису учинили. Пацијента су дочекали у Хитној, гдје га је родбина довезла, умјесто да оду по њега. Зашто нису отишли, питање је које се сада надвило над та два љекара и медицинску сестру који су знали да несрећном човјеку треба помоћ. Међутим, то питање није само за њих троје, установу у којој раде и руководство или локалну заједницу у којој се та установа налази. То је питање за цијели здравствени систем. За све љекаре који су свјесно или несвјесно погријешили. Али и за све њихове колеге који су знали за њихову грешку, а ћутали су. Да се не би замјерили, јер, ето… колеге су. 

Закон о здравственој заштити РС каже да је свака установа дужна да грађанима пружи хитну медицинску помоћ, без обзира на то да ли су они осигурани, или не. Али занемаримо на тренутак законе, подзаконе и разне правилнике. Шта је са љекарском етиком? То се питање намеће као императив и није усмјерено против оних који свакодневно чине чуда и враћају многе у живот, чак и када наде понестаје. Већ у њихову корист. Да се направи једном разлика између часних љекара и алавих трговаца професијом.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана