Листа срама

Маријана Миљић Бјеловук

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ почетком 2014. године први пут је објавила листу највећих дужника за ПДВ, акцизе и царине у нади да ће их то што сви знају колико су дужни подстаћи да пронађу начин на измире своје обавезе.

Међутим, дужници или не маре за срам или немају могућности да дуг измире, па су почели да увећавају дуговања.

Тако су неки од њих за четири године чак и до три-четири пута увећали свој дуг за ПДВ, што само доказује колико је овај проблем велики.

Примјер за то је сарајевски "Грас", који је те, 2014. године за ПДВ дуговао око шест милиона, а на крају прошле године износ неплаћених обавеза по основу овог пореза достигао је рекордна 22 милиона марака.

За истим рецептом посегнула је и већина других предузећа која има обавезе према УИО, али и према пореским управама Српске и ФБиХ.

Нико од њих не мари и неће да мари за дуг који су акумулирали током претходних година. Нажалост, нема ни одговора надлежних институција на питање зашто су допустиле да дуг достигне толике милионе па га је сада скоро немогуће наплатити.

Тако се, нажалост, показало да од објаве црне листе пореских обвезника нема много користи.

Зато рјешења треба да буду пуно боља и ефикаснија.

Једно од њих је и принудна наплата, али не да за њом посежу тек онда када ништа не могу наплатити и када су од предузећа остали голи зидови.

Свакако је ту и могућност пријава надлежним правосудним институцијама које би требало да ефикасно реагују.

Свима нама је јасно да се предузећа на црној листи не мијењају. Исти су називи и сједишта фирми, само се повећава износ дуговања.

Повећању тог износа треба стати у крај. То је јасно и птицама на грани, осим надлежним институцијама које и даље појединцима гледају кроз прсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана