Листа лијекова

Маријана Миљић Бјеловук

Ревизију ревидиране листе лијекова започели су пензионери, а како је кренуло, и друге категорије становништва ускоро би могле да у листу уврсте своје измјене, јер Фонд здравственог осигурања намјерава сваки мјесец да анализира примјену листе, те ће све што се покаже као лоше рјешење бити мијењано

Пацијенти старији од 65 година који су били огорчени ревидираном позитивном листом лијекова, која је на снагу ступила почетком прошлог мјесеца, коначно могу да одахну.

Наиме, Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС усвојио је јуче иницијативу Фонда да се укине ограничење код прописивања лијекова на рецепт за осигуранике старије од 65 година.

Овим потезом Фонд је изашао у сусрет старијим пацијентима, односно пензионерима, који су у јако тешкој материјалној ситуацији и једва састављају крај с крајем, тако да ће и они убудуће моћи, равноправно са осталим становницима, да купују лијекове по нижим цијенама.

Највећи глас против примјене ревидиране листе лијекова дигли су управо пензионери, јер су "захваљујући" новој листи поједини лијекови који се прописују на рецепт за њих дупло поскупјели.

Очигледно је да је Фонд здравственог осигурања нешто морао да уради и да изађе у сусрет пензионерима, јер пензионери са њиховим мизерним примањима никако себи нису могли приуштити неопходне лијекове.

Иако је у новој листи лијекова медицинска струка закључила да многи лијекови за пацијенте старије од 65 година немају никакав или пак имају минималан ефекат те да, ако желе да их користе, треба ту "жељу" и да плате, пензионери су ипак на крају успјели да побиједе и за себе изборе јефтиније лијекове.

Од самог почетка идеје и стварања "позитивне листе" лијекова управо је требало мислити на оне који су најугроженији и који су најгорег здравственог стања и њима олакшати, а не досипати "со на рану".

Ревизију ревидиране листе лијекова започели су пензионери, а како је кренуло, и друге категорије становништва ускоро би могле да у листу уврсте своје измјене, јер Фонд здравственог осигурања намјерава сваког мјесеца да анализира примјену листе, те ће све што се покаже као лоше рјешење бити мијењано.

Сваку промјену која иде набоље, па тако и ову, треба поздравити. Наравно, не треба ни занемарити да се очекује још много посла, који обухвата најосјетљивије категорије и нешто без чега се данас не може замислити живот, а то су, нажалост - лијекови. Ту нема простора за грешке, које се морају хитно кориговати!

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана