Линчовање Вучића

Горан Маунага

То што Независни одбор Парламента БиХ ни након осам мјесеци није заузео став о нападу на премијера Србије Александра Вучића 11. јула прошле године у Поточарима код Сребренице, као и чињеница да су га од сигурног линча спасили припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС, говори да се радило о добро организованој намјери.

Страх у становнике Српске с разлогом је унијела чињеница да организатори и извршиоци напада на Вучића још нису процесуирани и да нико није сносио посљедице због пропуста у организацији комеморације у Меморијалном центру у Поточарима.

Тај страх додатно је појачала чињеница да Тужилаштво БиХ, не да није ништа урадило на том предмету, него и да не води истрагу против било кога од извршилаца напада, да не говоримо о могућим наредбодавцима, што се једино може протумачити као прећутно одобравање покушаја линча Вучића.

Зато не треба да изненади ни сутрашње могуће одбијање грађана РС да се одазивају на позиве правосуђа у Сарајево уз сасвим разложно и рационално образложење да се тамо не осјећају безбједно.

Смјена директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића јесте затражена, али ни од тога ништа није било, јер су у Тужилаштву навели да истрага ни против њега није покренута.

А да је све добро осмишљено и организовано у обавјештајно-безбједносним главама у БиХ, потврђује баш та чињеница о неспровођењу истраге против организатора и извршилаца напада, јер, забога, како процесуирати масу која је, ето, спонтано нагрнула на српског премијера Вучића.

Ту реченицу која, као мисао и став стоји иза свега, наравно, по старом добром нашем обичају, нико неће изговорити гласно, али је дефинитивно јасно да се ћути и ради тачно по том постулату.

Умногоме, све то подсјећа на дешавања у предмету "Добровољачка улица" за који је, на крају, истрага обустављена, уз ту разлику што у Поточарима пуком срећом није дошло до крвопролића. Чак је и Вучићева наивност иста као она Милутина Кукањца 1992. у Сарајеву, који је вјеровао да ће све бити одрађено професионално и по договору и да ничија безбједност неће бити угрожена.

Зато не треба очекивати да ће у овој и оваквој БиХ организатори и извршиоци тих напада икада бити процесуирани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана