Лимузина до лимузине

Ведрана Кулага Симић

БиХ за земљама региона заостаје у многим стварима, али на службеним возилима могли би да јој позавиде и земље унутар граница европске породице.

Већина аутомобила у којима се свакодневно, и више него што би требало, возикају руководиоци, али и нижи службеници у институцијама БиХ далеко су изнад слике стварне економске ситуације у овој земљи.

На величину и вриједност возног парка годинама упозоравају многи, али мало која ријеч је дошла до оних који имају моћ да "пресјеку" неморал и расипништво - синониме за стање на паркинзима испред институција.

За употребу службених возила сваке године одлазе милиони, било да је ријеч о куповини нових лимузина, рачунима који се покривају из заједничке касе за поправку и одржавање старих, или сипању горива. Ти подаци су и те како видљиви из ревизорских извјештаја институција у којима су и и ове године многи "прозвани" јер се нису придржавали правилника у вези са коришћењем службених возила.

Правилници, као и налази ревизије, у многим случајевима су остали мртва слова на папиру, а појединци су одлучили да се и ове године почасте новим лимузинама које ће, ако ништа друго, надајмо се, барем користити за службене потребе, а не за одласке на море и на одморе што није била ријеткост у протеклим годинама.

За те и сличне пропусте нико никада није одговарао. Као ни за километарске градске вожње за које надлежни нису могли да утврде повод, као ни за енормне потрошње горива, као ни за честе поправке возила. И тако даље, и тако шире.

Ако већ без имало осјећаја рационалности стављају потпис на набавке скупих возила, барем би требало да их користе само за службене потребе.

Тиме би, ако ништа друго, смањили издатке за одржавање возила, гориво и поправке, али у сваком случају прије сваке куповине требало да добро размисле да ли је стари аутомобил стварно стари или га похлепа само таквим чини.

Ова земља треба да крене напријед, али тај процес надлежни неће завршавати брже само ако се возе у аутомобилима који вриједе по неколико стотина хиљада КМ и који јуре много брже од осталих. Потребан је рад и залагање, а многи то нажалост заборављају када се дочепају функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана