Лијепа као Српска

Дарко Момић

“Лијепа као Република Српска” свакако је најљепши коментар на друштвеним мрежама на рачун прелијепе припаднице МУП-а РС која другу годину заредом у свечаној униформи и у свечаном дефилеу украси рођендан Републици Српској.

А уједно и најбољи одговор онима који запјењени несхватљивом мржњом према Српској бљују отров, чије количине се појачавају око 9. јануара. Није једноставно одговорити одакле толика мржња, па је једноставније поставити им питање шта мисле да би се десило, односно колико би њима било боље када би Република Српска одустала од прославе 9. јануара и одлучила да је рођена, рецимо, 21. новембра. Питање је, наравно, реторичко зато што Српска никада не треба и не смије да одустане од прославе деветог јануара и, у ствари, служи само да покаже да њихова мржња не познаје ни вријеме, ни датуме, да нема граница и да се против ње не треба борити, јер је то узалудно.

Узалудно је зато што они немају одговоре ни на питања која нису реторичка, попут: ко је одговоран за злочин над српским цивилима у Сијековцу почињен у марту 1992. године?! Или, рецимо, како је могуће да је цијели свијет гледао убијање голобрадих војника у Добровољачкој улици у Сарајеву и на Брчанској малти у Тузли, а послије скоро три деценије од тада испада да ти злочини нису ни почињени?! Нека бар кажу да ли је Република Српска крива за злочине муџахедина и ритуално одсијецање српских глава на Озрену и за масовну гробницу у Мркоњић Граду са тијелима више од 180 српских цивила?! Како је могуће да су због фамозне командне одговорности на дугогодишње затворске казне одавно осуђени сви виђенији српски команданти, док је подизање оптужнице против Атифа Дудаковића, који пред камерама наређује злочине, чекало више од 20 година или, боље речено, чекало је да помру сви свједоци злочина “Тигрова”, “Мамби” и сличних јединица под његовом командом?! На крају крајева, нека буду искрени, па кажу да ли је правда да Насер Орић шета као слободан човјек, а у цијелом Подрињу нема српског села у којем његови џелати бар једну породицу нису завили у црно?

Немају они одговора на ова питања, нити се тога стиде, као што се честити Срби стиде зла почињеног у Сребреници и проклињу оне који су га починили, али одбијају то јавно да признају из ината и због историјске неправде која покушава да им се нанесе. И због свега тога, не треба више ни тражити, ни очекивати одговоре на постављена питања, већ се треба окренути борби за то да Српска буде још јача и још љепша.

А они, да нису обузети мржњом, направили би дефиле у Сарајеву у част БиХ, у коју се заклињу, и ниједну ружну ријеч из Бањалуке не би због тога чули. Зато што љепшу слику/полицајку тешко да би могли да покажу свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана