Лијечење здравства

Драгана Орловић

Плате здравствених радника у Републици Српској од 1. октобра биће повећане, и то онима који раде са средњом стручном спремом за 50 до 60 марака, а љекарима у зависности од коефицијента и услова рада, за око 200 КМ.

До тога је довео договор представника синдиката и Владе Републике Српске, тачније, цијена рада у здравству подигнута је са 135 на 145 марака, што је, како тврде обје стране, тек први корак у побољшању статуса запослених у овој области. Међутим, колико ће најављено повећање плата медицинским радницима моћи успорити већ хронични одлазак љекара, медицинских сестара и техничара, засад није могуће прецизирати.

Данашња дјеца која уписују медицину послије школовања иду аутоматски у Њемачку, која сада уз диплому факултета све више тражи само курс језика, или студирају јер имају могућност да се касније баве приватном праксом. Медицинари одлазе у иностранство, како кажу, због стицања социјалног статуса, генерално, бољих услова рада.

Уз све то, у нашим здравственим установама присутан је и природни одлив љекара, који је настао оног тренутка када је доста људи отишло у пензију, па се та радна мјеста не могу тако лако попунити. Рефлектује се све озбиљнији проблем, који изискује планско и дугорочно рјешење - реформу. Реформа здравственог система је управо нешто што ускоро и очекује РС и цијелу БиХ, јер је садашњи здравствени сектор, према оцјени Свјетске банке, изузетно скуп и трошимо већи проценат буџета на здравство, него већина других земаља у Европи, а истовремено имамо доста лошије услуге.

У условима све већег прилива болесника, с обзиром на старосну структуру становништва, посао се распоређује на преостале, све малобројније и амортизоване кадрове. У недостатку искусних љекара сложене послове прихватају млади, недовољно едуковани и неискусни, а посљедица је опадање квалитета пружених услуга.

Недостатак одређених профила као што су кардиолози, рендгенолози, ортопеди у јавним здравственим установама многе пацијенте директно шаље у чекаонице приватних клиника, чије им љубазно особље са осмијехом узима и посљедњу чувану марку за “не дај Боже”. Тако да се дугорочнија рјешења не могу очекивати без реформе цијелог здравственог система, ма колико позитивна била вијест да су повећане плате радницима у здравству, те синдикална обећања да ће се борити за њихов бољи статус.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана