Лијечење здравства

Ма­ри­на Чигоја

О проблемима у здравственом систему РС годинама се у јавности говори, али конкретни потези надлежних за рјешавање тих проблема углавном су изостајали.

 Запошљавање по свим другим линијама, осим по оној која би морала да буде главна - а то је стручност, код нас је постало нормална појава, па тако многи и не размишљају о томе да се пријаве на одређени конкурс прије него што потраже "штелу". Управо због такве дугогодишње праксе не чуди податак да су здравствене установе претрпане немедицинским кадром, док нам они најстручнији и најбољи доктори одлазе у приватне клинике или, неријетко, вани. Због такве праксе не чуди ни податак да су они који нас лијече данас у ситуацији да сами не могу да овјере своје здравствене књижице, јер им се доприноси на плате не уплаћују.

Влада РС коначно је одлучила да реагује и покуша да заустави странпутицу којом наше здравство, без сумње, већ годинама иде. Одлуком Владе стављена је тачка на ново запошљавање у здравственим установама и фондовима, обавезе за порезе и доприносе болнице ће морати редовно испуњавати, а уколико не буду, умјесто њих ће то урадити Фонд здравственог осигурања РС, умањујући им при том траншу коју дозначава. Најављено је да ће и јавне набавке у здравству, на које годинама као један од великих проблема указују резвизори, бити доведене у ред. Ове одлуке сигурно ће допринијети сређивању стања у овом дијелу јавног сектора, али се поставља питање због чега се све до сада чекало са њиховим доношењем. Због чега је власт допустила да проблеми у здравству достигну ове размјере па да тек онда реагује и хоће ли неко одговарати због нагомиланих проблема у овој области?

Било како било, ове одлуке требало би да допринесу опоравку болесног здравства Српске, али само под условом да оне заиста буду спровођене. Свједоци смо да су многе одлуке које је Влада доносила остале само мртво слово на папиру. Ако већ није на вријеме реаговала, надамо се да ће Влада озбиљно схватити одлуке које је сама донијела и онемогућити даље гомилање обавеза здравствених установа и запошљавање радника по родбинским, партијским, комшијским и којекаквим другим везама. Грађани су одавно изгубили повјерење у здравствени систем РС, а на Влади и руководствима болница је да то промијене.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана