Лијечење здравства

Драгана Орловић

Дијагноза здравственог система у Републици Српској већ дуго времена није најбоља, јер се проблеми из године у годину смјењују. Чим се један "залијечи", други се рашири попут неког грипа и вируса, и тако укруг.

Ипак, од многобројних мука са којима кубуре надлежни, медицински радници, а самим тим директно и индиректно пацијенти, најчешће су били како се чини, они због недостатка новца.

Овај проблем није непознаница ни у богатијим земљама, а да је хитно потребан план и механизам за његово рјешење, сувишно је и говорити.

Управо због тога приоритет је да се направе уштеде, тачније, стезање каиша у свим областима здравственог сектора.

А да се каиш већ стеже, најбоље говори чињеница да је Влада РС прошле седмице обавезала јавне здравствене установе да Министарству здравства и социјалне заштите достави акционе планове о мјерама рационализације и штедње.

И систематизација која је урађена у Фонду здравственог осигурања Републике Српске, један је вид помака. Наиме, донесена је одлука да се смањи број извршних директора.

Мање сектора, мање директорских фотеља.

Више новца у каси.

Јесте да је и то недовољан потез да би се нешто битније санирао дефицит који Фонд здравственог осигурања има, али мора се признати да је и ово један корак напријед.

Остаје да се види којим путем ће кренути остале здравствене установе у Републици Српској и да ли ће се озбиљно схватити ријечи министра здравља Драгана Богданића да се морају направити рационални и детаљни планови штедње.

Ако свака болница и дом здравља, односно, њихово руководство направи детаљан план пословања, и при том пажљиво испланира расходе и приходе, можемо очекивати и боље здравље нашег здравственог система.

Система чији је значај велики, али у којем постоји низ малигности који захтијевају хитне интервенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана